IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За всички доставчици на Apple има специално място в ада

Създателите на компоненти търсят начин да станат по-малко зависими от Apple

18:42 | 16.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако доставяте части за iPhone, има два начина да намалите риска Apple да ви изостави: създайте компонент, който трудно може да бъде копиран, или намерете нови клиенти, пише в свой анализ Алекс Уеб за Bloomberg.

Dialog Semiconductor, която получава 77% от своите приходи от производителя на iPhone, изглежда залага на втория подход. Тя обсъжда сливане със Synaptics, производител на тъчскрийн технология и сензори за разпознаване на пръстови отпечатъци, като е доста по-независима от Apple по отношение на продажбите.

Сделката е свързана със значителни усилия за отделяне от Купертино, но само подчертава слабата позиция на Dialog. Докато Apple се опитва да прави повечето си чипове сама, създателите на чипове, които се фокусират върху силиция и сключват договори с производители (обикновено Taiwan Semiconductor Manufacturing), които да правят продуктите им, са доста по-уязвими от онези с нишова експертиза.

Книжата на Dialog понижиха стойността си, след като през ноември стана ясно, че Apple готви свои собствени компоненти, еквивалентни на нейните. Миналия месец Dialog понижи пронозата за продажбите си за тази година, посочвайки, че търсенето от Apple намалява по-бързо от очакваното.

Synaptics също е засегната от решението на Apple да не използва скенер за пръстови отпечатъци под екрана за следващия iPhone. Вместо това компанията залага на позиционирани отпред 3D сензори, които отключват устройството като сканират лицето на собственика.

Най-обещаващата възможност за Synaptics изглежда са китайските производители, които да използват скенерите в своите по-евтини устройства. Тези сделки няма да са толкова печеливши колкото доставките за Apple, но ще смекчат ситуацията.

За общия проект Dialog вероятно ще трябва да предложи по-добра оферта. През март Synaptics отказа предложение на Dialog за 59 долара на акция в брой, посочва CNBC. Придобиване дори на такова ниво ще направи нетния дълг на Dialog четири пъти по-голям от очакваната ѝ печалба преди лихви, данъци и амортизация за 2019 г., сочат данни на Bloomberg.

Контрастът със стратегията на AMS AG е огромен. Австрийският производител на чипове в момента има най-високо съотношение на дълга спрямо печалбата от всички партньори, с които Dialog работи. През последните три години AMS придоби редица компании с експертиза в 3D сензорите.

Тези усилия сега се отплащат - приходите ѝ за тази година ще бъдат близо три пъти по-големи от тези през 2016 г. Вместо да разширява дейността си в технология, базирана на силиция, AMS се насочи към материали като стъкло, с което си осигури по-голяма защита срещу това Apple да започне да прави подобни продукти.

Вместо да придобие експертиза в дизайна и материалите, които са трудни за копиране, Dialog обаче не проявява въображение в търсенето на начин да намали зависимостта си от Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Малко нещо не ми стана ясно от тази статия, ама аз съм си лаик в тази област и пиша, щото ме е яд, че си загубих времето да я прочета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още