IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде точката на дузпата излиза най-скъпо?

Монако печели Имотната световна купа в класация, изготвена от консултантската компания Knight Frank

10:46 | 19.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

21-то Световно първенство по футбол започна на 14 юни и феновете в цял свят са приковали поглед в телевизорите, следейки любимите си отбори.

Консултантската компания Knight Frank пък реши да публикува Имотна световна купа, като сравнява стойността на площ с размерите на точката на дузпата. Класацията се основава на цените на луксозните имоти в 30-те най-скъпи градове в света. Точката на дузпата е с диаметър 22 см, т.е. с площ 0,038 кв. м.

Монако, който има отбор във френската Първа лига, но не е член на FIFA, оглавява класацията. Точката на дузпата там струва около 2490 долара въз основа на цените в края на март 2018 г., а стойността ѝ е значително по-висока, отколкото във втория град в класацията Хонконг. Там същата площ излиза 1720 долара.

В пет града цената на точката на дузпата надхвърля 1000 долара – Ню Йорк, Лондон и Сингапур, които се присъединяват към Монако и Хонконг.

Англия таи надежди да се изкачи толкова високо в класирането на Световното първенство, колкото Лондон в ценовата ранглиста на Knight Frank. Площ с размерите на точката на дузпата в британската столица струва около 1400 долара. Въпреки че пазарът на луксозни имоти в центъра на Лондон остава чувствителен към политически събития, има усещане за относителна стабилност, което ако се пренесе на футболното игрище, би трябвало да гарантира, че няма да се повторят събитията в Бразилия през 2014 г., когато Трите лъва отпаднаха след груповата фаза на турнира.

По-нататък в класацията на Knight Frank се нареждат градове в Европа като Женева, Париж и Виена, където цените на луксозните имоти се възстановиха след 2016 г., и в Азия, където по-строгите регулации, целящи да охладят ръста на цените в градове като Шанхай и Сеул, набират скорост. Футбол Футбол

Въпреки че Сеул заема място в средата на Имотната световна купа, южнокорейската столица оглави последния индекс на Knight Frank на най-бързо растящите пазари на луксозни имоти с ръст на цените до март 2018 г. от 25%. Южна Корея, един от трите отбора от Азиатско-тихоокеанския регион, които се класираха на Световното първенство, е една от най-добре представящите се страни, като е участвала в последните девет Световни купи.

Цената на точката на дузпата в Москва, където се намират два от 12-те стадиона, които ще приемат 64 мача това лято, е около 480 долара въз основа на настоящите цени на луксозните имоти. Руската столица заема едно от последните места в класациите за годишен ръст на цените на имотите от 2015 г. насам.

Наред със стадионите през последните години бяха построени множество луксозни имоти. Повишаването на обема на новото предлагане наред с икономическия спад доведоха до слабо представяне на цените. Последният анализ на Knight Frank обаче показва, че спадът се забавя. Москва е регистрирала понижение от едва 1,4% в годината до март 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 0
ivs
преди 5 години
Хубавото винаги е скъпо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още