IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган и ПСР печелят изборите в Турция*

Опозицията прави паралелно преброяване и при сериозни разминавания се очаква протестна вълна

18:53 | 24.06.18 г. 18
<p>
	Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува на изборите. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува на изборите. Снимка: Архив Ройтерс

При преброени 94% от бюлетините на президентските избори в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган получава 52,9%, а основният му опонент Мухарем Индже събира подкрепа от 30,6%, показват неокончателните резултати на Анадолската агенция, публикувани от турския вестник "Хюриет".

На парламентарните избори при преброени 93,5% от бюлетините Партията на справедливостта и развитието (ПСР)  на Ердоган получава подкрепа от 42,6%. На второ място е Народнорепубликанската партия с 22,6%

Избирателната активност на президентските и парламентарните избори е била малко над 87%, показват още неокончателните резултати.  

Ако няма промени до окончателни резултати, то това би означавало, че Ердоган ще управлява еднолично Турция без нужда от балотаж, а парламентът ще продължи да бъде под контрола на партията му, пише bTV. 

Днешният вот беше белязан от голямо напрежение след изненадващо успешната предизборна кампания на опозицията. В една от провинциите близо до границите с Грузия и Армения местният лидер на опозиционната Добра партия беше убит при сблъсък със симпатизанти на Ердоган. И на други места има спречквания.

На този фон, сигнали за изборни нарушения и намеса на силите на реда в изборния процес не липсват - особено в кюрдските райони. Там печели Демократичната партия на народите, която е на ръба да прескочи бариерата за влизане в Меджлиса. Такива очаквания изрази даже съпартиец на Ердоган.

Опозицията прави паралелно преброяване и при сериозни разминавания се очаква протестна вълна.

Как ще се промени Турция след вота?

След референдума от миналата година, днешният вот на практика ще промени формата на държавно управление.
Турция става президентска република и първата и най-голяма промяна, която ще последва от това е, че следващото турско правителство няма да има премиер.

Новоизбраният президент ще поеме функциите и на министър-председател, а правителство на практика ще му бъде подчинено.

Новият държавен глава ще може еднолично, без санкцията на парламента - да създава закони, да избира и назначава министри И висши съдии, да изготвя бюджета на страната, както и да въвежда или отменя извънредно положение в страната.

Тези промени дават почти абсолютна власт в ръцете на един човек в така или иначе критикуваната за нарушаването на демократичните принципи Турция на Ердоган.

*Материалът е актуализиран в 22,26 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Икономиката си е икономика ,но истината е че който се е изпичкал с евреитеи американците особено след като им е бил първа дружка 50 г хубаво не евидял.Това ме притеснява и то не за тях ами за нас ,че ще ни залеят катоскакалци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
и мед надали...и кво остана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Не домати със сигурност ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
а какво продаваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 5 години
Нищо не прогнозирам , просто прилагам доказателства опровергаващи тезата ти че слабата лира стимулира износът им . За сега е видно че се отразява добре на туризма им , но вносът им финансиран от кредитната им експанзия расте дота повече от износа им п.п. Тоталитарните режими оцеляват дълго , те затова и не мога да дам някакви времеви рамки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Харесва ми ентусиазма ти да смяташ в долари и дефицити.Ако си прав в Турция ще има колапс, ако не си значи нещо в сметките ти е дълбоко сбъркано. Остава да фиксираш някакви времеви рамки за султанския колапс, м?Впрочем продавам в Турция, при това доста добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 5 години
Външнотърговският дефицит на Турция е нараснал с 63,5% през декември спрямо същия месец на миналата година, съобщи Турският статистически институт Тюркстат.Вносът задминава износа с 9,2 милиарда долара, макар че повишение е отбелязано и при двете - при експорта с 8,6 на сто, а при импорта с 25,4 на сто.Търговският дефицит през 2017 г. е отбелязал нарастване с 37 процента спрямо предходната година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
Ами към какво да го мерим днес? към долара ли? Хаха.Валутата им е долу, експорта евтин, за такава инфлация европейците може само да мечтаят.Европейските пазари са отворени за техните стоки. Какво по-добро от външно независима валутна политика!Навлизаме в авторитарен век и който продължава да се плюнчи демократично, бегълците ще го изненадват от 'секъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
Тия ни удариха в земята с изборни измами и машинации. Не знам как така сатрапа не спечели с поне 120% гласове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
data
преди 5 години
Бюджетният им дефицит е добре , но виж търговския е зле . Цената на спечелването е огромен кредитен балон надул растежа и инфлацията . КОйто е продавал нещо в турция знае - там да си получиш парите за стоката е невъзможно начинание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още