IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Влизането в банковия съюз преди валутния механизъм е безумие

Целият валутен механизъм се превърна в политически пазарлък и то само по отношение на България, каза бившият вицепремиер

12:23 | 01.07.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България вече предприема конкретни стъпки към кандидатстване в механизма ERM-2 известен като „чакалнята на еврозоната“. Очаква се на 12-ти юли министър Горанов официално да внеса документите за кандидатстване.

По този повод доцент Даниела Бобева от БАН, бивш министър на търговията и бивш вицепремиер, коментира пред БНР, че вече два пъти страната ни е  декларирала намеренията си да приеме еврото. Валутният ни курс не се променя спрямо еврото, а преди това германската марка, вече 21 години и формално изискванията за членство в еврозоната, а не в чакалнята, са изпълнени, допълни тя.

„За съжаление, целият валутен механизъм се превърна в един политически пазарлък и то само по отношение на България. Първия път, когато ни отказаха беше заради прекомерно високия дефицит по текущата сметка. Знаете че ние правехме исторически високи нива - над 20%, което в учебниците пише, че е голям риск. Втория път беше обяснено, че не трябва да се бърза с това, тъй като цялата еврозона е в криза. Сега не ми е ясно каква точно причина ще бъде изложена, но подозирам, че ще се говори за нестабилност на финансовия сектор“, каза Бобева. 

В целия ЕС и еврозоната непрекъснато фалират банки изтъкна тя и даде пример с понижаването на рейтинга на Deutsche Bank и скандала в латвийската банкова система, въпреки че е в Еврозоната.

„Притеснението е, че ако бъдем допуснати до валутния механизъм, след две години ще влезем в еврозоната, защото постигаме маастрихтските критерии. Ние сме единствената държава, заедно с Швеция, които в продължение на 8 години стриктно спазва всички критерии“, заяви Бобева.

Според нея сме свидетели на дискриминационно отношение спрямо българската икономика.

„Това е определено нежеланието на Европейската централна банка да се разширява еврозоната на този етап. Те си имат проблеми с немската банкова система, с италианската, с латвийската.  Влизането на България в банковия съюз преди влизането във валутния механизъм е безумие. Няма нормална страна, която би приела такова условие. Това е безумие, защото не гарантира, че след това ще влезем във валутния механизъм. Няма правни инструменти в ЕС, които да ни гарантират, че като влезем в банковия съюз, ще ни вкарат след това във валутния механизъм. Влизайки в банковия ,съюз ти се отказваш от надзор. Всичко се решава от ЕЦБ във всеки един момент. Те могат да решат освен трите най-големи банки да надзирават която и да, да отнемат лиценз на която и да, да дават лиценз на която и да е и ние не участваме в окончателното взимане на тези решения. Тоест, друг взема решението, но ти плащаш сметката, защото ако трябва да се изплащат депозити, да се плаща за преструктуриране, това отива от националните пари“, каза Бобева.

Нито една държава извън еврозоната не е проявила интерес за участие в банковия съюз, защото той е „изцяло непривлекателен за държавите, които са извън еврозоната“, допълни тя. 

Българската банкова система е най -оценяваната банкова система през последните пет-шест години и би било голям риск да бъде хвърлена в несигурността в нов механизъм, изтъкна Бобева. Присъединяването към „чакалнята на еврозоната“ означава че в идните две години нашата валута трябва да докаже, че продължава да бъде стабилна. Ще се правят най-вече структурни реформи и ще продължаваме да бъдем фискално разумни, обясни тя.

Валутният механизъм е първата стъпка към еврозоната, а тя, с всичките и проблеми с неясноти остава сърцевината на Европейския съюз, каза Бобева.

„Аз очаквам ефект върху рейтинга на България в резултат на присъединяването към валутния механизъм. Освен това има и редица други ползи – това, че вече обозримо приемането на еврото, означава, че ще започнем да се подготвяме за него, а това е един от най-важните въпроси, за да не изпитаме шока на цените и други рискове, които има във връзка с присъединяването“, допълни тя.

Вишеградската четворка не иска да се присъедини към общата валута, но  разликата с България е в това, че страната ни е в специфичен валутен режим вече 21 години.

„За нас е от изключително значение ние да влезем в еврозоната. Това ще е единственият начин, по който ще излезем от валутния борд. В този смисъл разликата е фундаментална“, посочи Бобева. 

"Имайки по-висок рейтинг, ще приличаш повече инвестиции, а когато имаш повече инвестиции, имаш по-голям икономически растеж. В този смисъл, членството в еврозоната е прекрасно условие да ускорим икономическия растеж, но за съжаление то не е достатъчно. Има държави в еврозоната, които се възползват от високия рейтинг и по-добрите условия за инвестиции, които членството добавя, но има и такива, които не се възползват. Имайте предвид, че през последните 10 години в самата еврозона процесът на конвергенция бяха доста разнопосочни. 12 държави в еврозоната не са се сближили, а са се отдалечили от средния БВП на човек от населението. Членството в еврозоната, както и в Европейски съюз, е една възможност, която може да ти даде крила към един по-висок икономически растеж, ако ти следваш правилните политики, но ти можеш и да се провалиш, както се провали Гърция…“, каза Бобева.

Дори и страната ни да подаде документи на 12 юли,  тя не е оптимист в какъв срок страната ни би могла да стане част от erm-2 заради противоречивите политически сигнали, които получаваме отвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Е то се знае че има , ..................... за последно се "борихме" с Макрон и цялата ЕЗ :)) . При цялото самодоволство на правителството . Ако не ме лъже паметта Макрон обеща подкрепа за ЕЗ и Шенген , ако подкрепим неговите мерки . Но уви ! Което значи , че няма сделка и ще изгубим и двете . Но това е друг въпрос . Ако държим на думата си , не трябва да подаваме никакви документи :))))) . Приказките са едно , но реалните действия са направо плашещи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
то само КТБ да беше :))) ... ами заема за Първа инвестиционна , ами ДаллБогг: Живот и здраве и Лев инс са същото дип че няма толкова гласност в обществото . я ходи да вземеш пари от Булинс или Армеец :))) . един дол дренки са . И то при услови че уж всичко се гледа под лупа от разни надзори и МинФин ... :))) . абсолютно прав си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
Mohave _
преди 5 години
Напротив , по-лоши ставаме КТБ е един индикатор за извратеното ни мислене и липса на каквито и да е спирачки и съвест . Гърция няма да ни се закачи на малкото копче ако ни дадат шанс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Забавянето е факт . Отлагат се и направо се стопират реформи в ключови сектори в България , дори някъде се върви точно на обратно . Това показва че напълно сме възприели политика по забавяне и дори по отдалечаване . А спазването на фискална дисциплина е заради ВБорд . Ако го нямаше сме кръгла нула . То и затова го има . Може ли сме да спим прави - ама щото сме вързани за дървото . Хората искат да си го можем отвътре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 18
majnata
преди 5 години
"Другите" държави гледат вече как да излязат ... ние подсмърчаме да ни пуснат в чакалнята , баси малоумието !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Mohave _
преди 5 години
Още малко , да видим как ще се структурира ЕЗ . ЕЦБ ни купува време , а ние все бързаме . До 10 години ще стане ясно . Това е обща политика на забавяне с която трябва да се съобразяваме и да замразим момента засега .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още