IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: С митата САЩ откриват огън срещу себе си и света

Според Китай вредата от налозите ще се разпростре сред редица бизнеси по света включително и американски

10:24 | 05.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подготвяните от САЩ мита върху китайски стоки ще навредят на бизнеси по целия свят, тъй като стоки за 20 млрд. долара от тези за 34 млрд. долара, които ще бъдат обложени, са произведени от чуждестранни компании в Китай. Това заявиха от китайското министерство на търговията, според което сред засегнатите компании ще има и американски.

„САЩ откриват огън срещу света, включително срещу себе си“, заяви говорителят на министерството Гао Фен, цитиран от в. Wall Street Journal.

Той не отговори на въпроси за това дали Китай ще отвърне с действия срещу китайски фирми, но посочи, че правителството ще работи за облекчаване на влиянието от търговската война върху чуждестранните компании, които развиват бизнес в страната.

От полунощ в петък, 6 юли, в САЩ трябва да влязат в сила новите митнически разпоредби срещу китайските стоки. От своя страна се очаква Пекин да отговори с реципрочни налози, след като мерките на Вашингтон влязат в сила. Сред засегнатите американски стоки се очаква да са спортни автомобили, соя, както и други земеделски култури.

От Пекин неведнъж са посочвали, че нямат намерение да направят първия изстрел в търговския конфликт, но заявиха, че ще отговорят, ако САЩ не се откажат от намерението си да ги атакуват с мита. В същото време администрацията във Вашингтон заплашва, че ако Пекин отговори, ще бъдат въведени още налози, но този път върху стоки за 400 млрд. долара.

„Позицията на китайското правителство беше заявена многократно. Ние абсолютно няма да направим първия изстрел и няма да налагаме митнически мерки преди това да направят САЩ“, посочват още от икономическото министерство, цитирани от Ройтерс.

По-рано говорителят на китайското министерство на външните работи Лу Кан заяви, че страната му вече е готова да действа, въпреки че не потвърди кога това ще стане.

„Китай вече се подготвя“, заяви Лу, който добави, че Пекин ще вземе нужните мерки, за да „защити решително своите законни интереси“.

Според американския президент Доналд Тръмп митата са необходими, за да се принуди Китай да се откаже от – по думите му, несправедливите си търговски практики, което води до търговски дисбаланс със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
"САЩ откриват огън срещу света, включително срещу себе сиИ за кво им е толкова оръжие на САЩ, ако не пострелят с него? Американците обичат да стрелят - стрелят и по света, стрелят и у дома по себе си - по улици, в кръчми, по молове, в болници, в това число и по децата си в училище - нищо невиждано и непознато. Кво се чуди Гао Фен? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още