IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ удари 18-месечно дъно през май заради рекордния износ

Дефицитът с Китай, който е в основата на спора между Вашингтон и Пекин, е нараснал с 9,5 на сто за периода януари - май

17:42 | 06.07.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ е намалял през май, за да достигне най-ниската си стойност за последните 18 месеца под въздействието на рекордния износ в условията на съживилото се напрежение в отношенията с търговските партньори на най-голямата икономика в света, предаде АФП, цитиран от БТА.

Дефицитът на стоките и услугите е 43,1 милиарда долара, което е спад с 6,6 на сто, при увеличение на износа с 1,9 на сто до 215,3 милиарда долара и нарастване на вноса с 0,4 на сто до 258,4 милиарда долара.

Трябва да се върнем към данните от октомври 2016 година, за да открием подобно равнище на търговския дефицит на САЩ, отбелязва АФП. 

Основната тенденция обаче остава непроменена, защото през първите пет месеца на годината търговският дефицит на САЩ се е увеличил със 7,9 на сто спрямо същия период на 2017 година. И само при стоките дефицитът с Китай, който е в основата на спора между Вашингтон и Пекин, е нараснал с 9,5 на сто за периода януари - май.

Причина за по-добрите от очакваното данни е нарастването на американският износ с 1,9% до рекордни 215,3 млрд. долара благодарение най-вече на ръст на износа на соя с близо 2 млрд. долара. В същото време вносът нарасна с едва 0,4% до 258,4 млрд. долара, пише БНР.

Днешният доклад сякаш изглежда в подкрепа на търговската политика, провеждана от президента Доналд Тръмп, но все още не е ясно как въвежданите от САЩ високи мита и последвалите мита от страна на Китай, Европа, Канада и Мексико ще повлияят върху американския търговски баланс.

Така например "търговската дупка" между САЩ и Китай де факто се разшири през месец май до 33,187 млрд. долара от дефицит за 27,962 млрд. долара през април, дефицитът спрямо ЕС се сви слабо до 13,387 млрд. долaра от 14,642 млрд. долара месец по-рано. Дефицитът спрямо Канада пък нарасна до 1,501 млрд. долара от 806 млн. долара през април, а спрямо Мексико - до 6,715 млрд. долара през май от 5,652 млрд. долара месец по-рано.

Ако все пак общият позитивен тренд на търговския баланс през май се запази и през следващите месеци, нетната международна търговия може да допринесе за растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие след нейното неутрално влияние върху растежа в началото на годината.

За първите пет месеца на настоящата година вносът в САЩ се увеличи с 8,6% спрямо същия период на 2017 г., докато износът нарасна с 8,8%, като търговският дефицит се разшири на годишна база със 7,9% и все още има риск да достигне през цялата 2018 г. година рекордни за последното десетилетие нива от близо 600 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
...хем да държи всички останали в подчинение. Моментът, обаче, не е ли изтърван?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
BTW, Перчемлията, хем иска да НЕ прави генерални промени в икономическия модел на взаимо/въз/действие (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Pyramid
преди 5 години
Аз взех да си мисля че, един истински обемен и адекматен макроикономически модел, изтъркалян няколко месеца през супер-пупер компютрите на Краваристан, може да проиграе предварително една икономическа супер война и да дава препоръки. Дали са, или не са правили подобна предварителна симулация - и доколко адекватно е било подобно моделиране, ще си проличи близките 2 години. Без трикратно потвърдени данни на такова ниво, да се почва и разгаря конфликт, в който УСА са едната страна а, останалият свят - другата, е лудост. ...или поне поле за изява на див петел с оранжев перчем. Важното е, че новата световна икономическа криза/възможност/ вече е в ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Търговски дефицит от $600 милиарда !!! не е лесно да се овладее с половинчати мерки.Разбирам го Тръмп и продължавам да следя тенденцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Рекордния износ НЕ Е съживил икономиката, а свития внос заради митата на Тръмп. Имаме голям ръст в новооткритите работни места и ръст на доходите в реално отношение за пръв път от 30-на години.... Тръмп ще съсипе Германия до 2020, а ако бъде избран за втори мандат това ще е краят на немското икономическо чудо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
nikolait
преди 5 години
с две думи, Тръмп води принципно вярна икономическа политика, която е от полза дори за Китай(защото засилващата се американска икономика се нуждае и от стоки, произведени в Китай). И обратно отслабваща американска икономика влияе негативно на целия свят, което е познато още от годините на Голямата депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още