IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Русия продължава да ограничава свободата на пресата

Американските власти осъдиха действията на руското правителство срещу Радио Свободна Европа и Гласът на Америка

09:27 | 07.07.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ осъдиха опитите на руското правителство "да ограничава свободата на медиите", десет дни преди предвидената среща на върха между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, предаде AFP.

"Руското правителство продължава да ограничава свободата на пресата и независимостта на медиите", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

"Осъждаме целенасочените действия срещу Радио Свободна Европа и Гласът на Америка, водени по руския закон за медии, които са чужди агенти", добави тя.

Тези радиостанции, които се финансират от Конгреса на САЩ, както и свързани с тях седем други медии, в Русия са категоризирани като "чужди агенти".

Класификацията е въведена от закон, който бе приет през ноември като реакция на задължаването на руската телевизия РТ да се регистрира под това название в САЩ, отбелязва AFP.

Държавният департамент осъди и законопроект, който би разширил обхвата на понятието "чужд агент", като включи в него и всеки журналист, който работи за медии в тази категория.

"Законопроектът може да даде на руското правителство нов инструмент за наказателни мерки срещу независимите журналисти и блогърите заради дейността им", смята Държавният департамент.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 3
lozkhris
преди 5 години
Teрминът "чужд агент" беше въведен точно от адмистрацията на Тръмп и първата медия, която беше засегната беше RT под предлог, че разпространява "вредна" за Запада руска пропаганда.А виж, Свободна Европа и ГА са друга работа - те разпространяват "правилната" подривна пропаганда срещу всеки, дръзнал да се противопостави на наплива от "клети" бежанци и "правата" на ЛГБТ, както и на разполагането на мирни, сдържащи ракети току до границата си... Путин, разбира се е диктатор с 3-ти мандат / и 80%+ подкрепа от сънародниците си/, но танти Меркел - от 16 год вкопчена във властта с всички средства и донесла повече вреда на Европа от варварските нашествия - не е диктатор, а едън такъв велик стожер на демокрацията...И каква е разликата между финансиране от руското правителство и финансиране от Конгреса на САЩ?!...Еленке, грантаджийко хубава... Заработи си стотинките с тая статия за днеска, ама ходи си прегледай двуличието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 5 години
Е няма как едновременно да вдигате мита и да раздавате акъл за демокрация . Или едното или другото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Америка да говори за демокрация е еталон за лицемерие!Нали у вас властта се купува! Който извади по-големия камион с пари, той печели изборите. Който сложи по-дебелата пачка на везните на Темида, той печели делото....Единичните изключения само потвърждават правилото! Каква демокрация, какви 5 лева?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
И правилно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още