IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes, BMW и VW започнаха пазарлък с Тръмп

Гигантите предлагат нулеви мита за вноса на коли от САЩ в ЕС, ако Вашингтон направи същото

12:03 | 08.07.18 г. 6
Автор - снимка
Автор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шефовете на Daimler, BMW и Volkswagen се срещнаха с американския посланик в Берлин, за да лобират за нулеви тарифи за автомобили в предстоящия нов търговски режим между ЕС и САЩ. Според FT те са обещали на Ричард Гренел да използват влиянието си, за да осигурят нулеви митнически ставки за вноса на американски автомобили в Европа, стига Вашингтон да направи същото за тях.

На срещата са присъствали Дитер Цетше от Daimler, Харалд Крюгер от BMW и Херберт Дийс от VW, а също шефът на производителя на части Continental Елмар Дегенхарт и президентът на браншовата организация VDA Бернхард Матес. Те са уверили Гренел, че ще запазят сегашното високо ниво на инвестиции на своите компании в САЩ. И трите германски гиганта имат внушителни производствени мощности отвъд океана; всъщност миналата година всяка втора тяхна машина, произведена в САЩ, след това е била изнесена за други пазари като Китай например. 

В момента ЕС облага вноса на американски коли с 10%, докато САЩ слага 2,5% мито на европейските (но цели 25% на ванове и пикапи, за да опази най-доходния сегмент за собствените си производители).

Президентът Доналд Тръмп обаче заплаши да покачи драстично митата върху европейските машини, защото смята, че сегашната ситуация е заплаха за националната сигурност на страната. Говори се за 20% или 25% върху всички автомобили от ЕС. 

Нито германските гиганти, нито дори правителството в Берлин могат да сключват подобни сделки - това е прерогатив на Европейската комисия. Според източник на FT шефовете на трите концерна искали просто да сондират отношението на Вашингтон към отпадане на всички мита преди да задействат лобистите си в Брюксел.

Твърди се, че те са предложили и отпадане на нетарифните ограничения, като например изискванията за стандартизация на компонентите, които в момента затрудняват вноса на американски автомобили в Европа. FT дава пример с броните: европейските стандарти изискват те да са меки, за да предпазват пешеходците при удар, докато американските ги правят твърди, за да предпазват пътниците в автомобила. 

Още новини от сектора на автомобилите четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Ironhorse
преди 5 години
Това означава, че Меркел е пътник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Той си е направил добре сметката - знае, че доста хора, вместо да си купят Daimler или BMW, ще си купят Ford--------------дааааа, ти верно си с половин мозък ! хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Как така 3 компании управляват митническатата политика на 28 държави?? Какви са тези компании, които да определят колко да са митата за тази или онази стока? Къде са демократично избраните политици от всички нас за да ни защитят от тази малка група самозабравили се олигарси, които си постоянно си купуват власт? Този акт реално доказва, че корупцията в Германия е толкова голяма, че нашият дебелян пасти да яде просто и шепа хора диктуват ключови политики, за да облагодетелстват себе си... Изглежда Германие е корумпирана не по малко путиновата Русия, но се намират психодесни лъжци, които да ни лъжат как европата не била корумпирана и пеевски си имал държава. Сега къде сте бре мишки като радан кънев, димитър делчев, атанас атанасов и мартин димитров??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
... или всички европейци досега сме живяли в една голяма опашата лъжа???Баси , бегеманов откри топлата вода !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
Много интересно звучи - Mercedes, BMW и VW предлагат нулеви мита за вноса на коли от САЩ в ЕС.....Единствените които могат да преговарят за такива неща не са ли законните европейски институции, а не частни компании... или всички европейци досега сме живяли в една голяма опашата лъжа???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още