IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Мер: САЩ искат да "разделят Франция и Германия" по въпроса за търговията

Френският министър на икономиката и финансите призова Европа да бъде обединена

15:17 | 08.07.18 г. 1
<p>
	френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. Снимка: Архив Ройтерс

Съединените щати искат да "разделят Франция и Германия" по въпроса за търговията, предупреди днес френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА.

Льо Мер призова Европа да бъде обединена като блок в контекста на една "търговска война". "Нашите партньори или противници искат да ни разделят", подчерта той.

От началото на годината президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе редица протекционистки мерки срещу традиционни търговски партньори на страната, а това предизвика раздразнение и безпокойство, отбелязва Франс прес.

На 1 юни САЩ въведоха мита върху вноса на стомана и алуминий от Канада, Европейския съюз, Мексико и Русия, които отнесоха въпроса до Световната търговска организация. 

Европейската комисия е съгласувала със страните членки мерки за защита на европейския пазар от митата на САЩ върху стоманата и планира да ги въведе до края на юли. 

Очаква се ЕС да въведе защитни мита за стоманата, които да влязат в сила, ако вносът на европейския пазар се увеличи, в опит европейските производители да бъдат защитени от вторичните последици на американските мита.

Според нови статистически данни се отчита увеличаване на стоманените продукти, достигащи пазара на ЕС, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 25 процента върху вноса на стомана, отбелязва Комисията.

Мярката ще определи квоти за вноса в ЕС на редица стоманени продукти. След като квотите бъдат достигнати, ще бъдат налагани по-високи мита, независимо от произхода на стоките.

Еврокомисията следи внимателно и вноса на алуминий, за който Тръмп наложи вносни мита от 10 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Нищо , дали заедно , дали поотделно все ще гризнете дръвцето ... голямата аванта , започнала с плана Маршал пресъхна , господа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още