IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ се опасява, че търговската война може да прерасне във валутна

Eдин от най-дългогодишните членове на централната банка обаче подчерта, че ЕЦБ няма мандат за контролиране на обменния курс на еврото

19:40 | 09.07.18 г. 2
<p>
	Евалд Новотни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни. Снимка: Архив Ройтерс

Евентуална глобална търговска война може да прерасне във валутна, имайки предвид повишаването на стойността на щатския долар и отслабването на китайския юан, заяви в понеделник един от най-дългогодишните членове на ЕЦБ - Евалд Новотни, съобщава БНР.

"В допълнение към търговската война можем да станем свидетели и на нещо като валутна война, дори и тя да не бъде умишлена", заяви той на конференция в Цюрих, съобщава в. Wall Street Journal. В тази връзка Евалд Новотни подчерта, че ЕЦБ няма мандат за контролиране на обменния курс на еврото и с оглед на това централната банка не би могла да бъде част от една евентуална валутна война. 

Представителят на ЕЦБ предположи, че текущото увеличаване на митата между САЩ и Европа не би трябвало да окаже прекомерно негативно влияние върху представянето на икономиката на еврозоната. "Рисковете от търговска война изглеждат по-малко драматични, отколкото на пръв поглед", заяви Новотни, но допълни, че възникването на валутен конфликт вследствие на търговската война може да има по-сериозен ефект. "Текущата ситуация не е чак толкова драматична, но може да ескалира", предупреди той.

В същото време Новотни отбеляза, че вече не съществува заплаха в Европа за продължаващ ценови спад, известен като дефлация. Според него ценовата стабилност означава, че инфлацията в еврозоната е близо до средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто. Той посочи, че потребителските цени се движат в правилната посока и допълни, че може да има повишаване на инфлацията над нивото от 2% за месец или два с оглед на растящите петролни цени.

Представителят на ЕЦБ предполага, че търговската война, процедурата по Brexit и ограниченият производствен капацитет представляват основни рискове за икономиката на еврозоната.

Евалд Новотни подчерта, че Европейската централна банка ще предприеме "изчаквателен" подход по отношение на каквото и да било затягане на паричната политика, след като на последното си заседание ЕЦБ взе решение да запази без промяна отрицателните си лихвени ставки поне до лятото на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
$ не е силен изобщо в момента, нито CNY е по-слаб отколкото е бил средно в подледните 7-8 години. Няма валутна война и търговския спор между САЩ и Китай е с нисък интензитет и според мен двете страни ще се разберат и спорът ще приключи с компромис и от американци и от китайци. За радост обаче ес не е позицията на силен в спора със САЩ и ще пострада най-тежко от политиките на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
А случайно да има мандат за фалит ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още