IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоран Заев: Отношенията между България и Македония са блестящи

С 12% се увеличи търговията между Скопие и София, обяви премиерът на югозападната ни съседна държава

12:14 | 10.07.18 г. 3
Зоран Заев: Отношенията между България и Македония са блестящи

Само позитивни неща се случват днес между България и Македония, коментира премиерът на югозападната ни съседна държава Зоран Заев в интервю за предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Почти с 12% се увеличи търговията между Скопие и София", обяви той и допълни, че има много български компании, които или инвестират вече в Република Македония, или водят преговори за инвестиции.

"Също така се случва и обратното – няколко бизнесмени от Македония инвестират в България, а това означава работни места за гражданите на двете страни", посочи още Заев. 

„Щастлив съм, че живея във време, когато отношенията между Република България и Република Македония блестят. Те ще растат и ще се развиват и ние, политиците, само ще останем да им служим. Всичко започна след подписването на договора за приятелство и добросъседство с Република България, който подейства стимулиращо както при мен, така и при премиера Ципрас да започнем да работим за постигането на договор с Гърция. След това се стигна до дата за започване на преговори с ЕС", коментира македонският премиер.

Страната очаква и покана от НАТО за присъединяване към Алисанса по време на срещата, насрочена за 11 и 12 юли в Брюксел. "Това е исторически момент за Република Македония“, заяви Заев.

Той посочи, че 80% от гражданите на Република Македония са за влизането на страната им в Алианса, а над 75% са за пълноправното членство в ЕС.

„След 27 години Македония е на път да изпълни 30-годишните си надежди и очаквания. Аз съм щастлив, че всички доказахме, че Балканите не са повече барутен погреб, както бяхме свикнали, а че регионът ни е европейско и хубаво място, в което младите да останат да живеят в страните си", заяви Зоран Заев.

Според него в последните месеци стана ясно, че могат да бъдат намерени решения по приятелски начин за чувствителни въпроси между Македония и България и между Македония и Гърция.

Македонският премиер обяви, че ако президентът Георге Иванов за втори път реши да не подпише договора между Македония и Гърция за промяна на името на страната му на Северна Македония, тогава ще се проведе референдум, или в края на септември, или в началото на октомври.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Зоран Заев: Отношенията между България и Македония са блестящи Ъмдамм... Всяка от 2-те се съревновава, коя да е по-любимата жена от харема на Хегемона отвъд голямото блато...Смеят ли да се скарат?! Са'аакън! Не мой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Не се прави на луд Заев, поискайте обединение с България, какво е това северна македония?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още