IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се е опитала да влияе върху преговорите за името на Македония?

Гърция се готви да изгони четирима руски дипломати във връзка с тези действия на Москва, твърди "Катимерини"

10:37 | 11.07.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство се готви да изгони двама руски дипломати и да забрани достъпа на други двама до територията на страната, съобщава гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на свои източници.

Причината за тази мярка срещу руските дипломати е намеса във вътрешните работи на Гърция и застрашаване на националната сигурност. Едно от обвиненията е за опит да намеса в преговорите за името на Македония.

Като цяло Атина вижда опити за влияние, разпространение на информация и за подкупи на гръцки държавни служители, които са били неуспешни. 

Източниците на гръцкото издание посочват, че действията на правителството отразяват многобройни координирани опити за увеличение на влиянието на Русия в Гърция. Различни кръгове, свързани с руски интереси, се намесват в гръцките вътрешни работи, казват още дипломатите.

Например руски представители са се опитали с подкупи в администрацията на Църквата да увеличат влиянието на Русия на Атон. По отношение на опитите за влияние в преговорите за името между Гърция и Македония, това би се отразило негативно върху образа и ролята на Гърция на Балканите.

Въпреки че ще изгони руски дипломати, Атина не променя насоките си по отношение на връзките с Русия, твърдят още източниците на "Катимерини".

Дългосрочната политика на Гърция е поддържане на добри отношения с Москва и насърчаване на приятелството. Това обаче може да стане само при взаимно уважение на суверенитета.

Гръцкото правителство не изгони руски дипломати във връзка с аферата "Скрипал". През пролетта повечето европейски държави предприеха тази стъпка. Тогава от Кремъл приветстваха гръцката позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Рисия се е опитала да се намеси. Вероятно. И неизвестно дали, успешно. НЕ приветствам това. Америка СЕ НАМЕСИ - ПРИ ТОВА, ИСПЕШНО - и...нищо? Абе, хора, на кой свят живеете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Вярно е, няма насрочен.http://greece.greekreporter.com/2018/07/10/former-greek-army-chief-wants-referendum-on-north-macedonia-deal/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Ами в Гърция няма насрочен референдум... май...? Или аз нещо съм изпуснал? Щото ако Ципрас допусне референдум, със сигурност ще го загуби - църквата ще му вземе главата. Там всъщност са "различните кръгове, свързани с руските интереси", споменати в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Доста семпло си обясняваш нещата, да не кажа - невежо... Но пък иначе излъчваш искрена вътрешна убеденост и щом те устройва, давай... Понякога е добре да си заровиш главата у гюбрето - така нема да видиш кой те *** отзад и можеш да си представяш, че е некой принц от приказките... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
До референдумите ще има ескалация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 13
studioaa
преди 5 години
Янките не им пука за европейкия съюз и евроинтеграцията. европейският съюз няма нищо общо със САЩ. Тия лъжи за ЦРУ което ги било създало се разпространяват от лъжци и демагози като бялата златка сидеров и руския посланик у нас. Всичкото зло идва от Германия и от група интернационалисти като глобалисти и комунисти, които строят този пропаднал икономически и морално проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 5 години
"Македония не трябваше да се закача и да се пробва евроинтеграция..."И Македония толкова я питат, колкото и нас... На янките им требва надеждно трасе през натовска територия от гръцко пристанище до Бондстийл в Косово. Интеграция, минтеграция... това може и да почака. Първо алафрангата в НАТО, па за ЕС ше видиме - първо ше отваряме и затваряме глави известно време... :lol:А рашките губят още едно петно на Балканите и натовския обръч около Сърбия се затяга, затова са си изпуснали нервите. А пък гърците си го връщат за Турски поток, както правилно е отбелязал @KPetkov.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Ха-ха...верно ли???... "неподкупен грък" - най-якия балкански виц....на това никой не повярва особено пък в русия...все е бивало фира но....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
европейският съюз е виновен за проблемите с името на Македония. При положение, че поне 45% от македонците НЕ подкрепят нито членство в ес, нито в НАТО евроинтеграцията се прави насилствено и това може да подпали дори бунтове и гражданска война и всичко заради лакомията за власт на такива като юнкер. Македония не трябваше да се закача и да се пробва евроинтеграция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Абе вие сериозно ли сте цензурирали ЖeлeB?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още