IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да застане на страната на Тръмп в спора между САЩ и Китай

Съюзът ще подкрепи Вашингтон в критиките срещу Пекин пред СТО въпреки заплахите за собствения си бизнес

11:05 | 11.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политиката на американския президент Доналд Тръмп срещу търговските практики на Китай ще си спечели някои високопоставени защитници по време на предстоящата днес в Женева среща на Службата за преоценка на търговските политики към Световната търговска организация (СТО), която трябва да направи оценка на 17-годишното членство на Пекин в организацията.

Очаква се по време на заседанието китайските представители да посочат, че страната им предприема мерки за продължаване на процеса по отваряне на икономиката си, съобщават източници на Bloomberg.

Според тях обаче САЩ, Европейският съюз и Япония ще се обединят в общ фронт, изразявайки несъгласие с Китай, като също така ще отправят критики към неуспеха на страната да приложи пазарни принципи и да реформира законодателството си в сектора на интелектуалната собственост и държавните субсидии.

ЕС се намира под засилен натиск както от САЩ, така и от Китай, които се надяват да привлекат организацията на своя страна в търговския конфликт помежду си. Пекин разчита на това, че ЕС също е потърпевш от действията на Вашингтон и президента Доналд Тръмп.

По-рано миналата седмица стана ясно, че Китай иска предстоящата среща на върха с ЕС по-късно този месец да завърши с общо изявление, заклеймяващо търговската политика на Тръмп. Пекин обаче среща съпротива от страна на Брюксел, съобщиха европейски източници.

В същото време въпреки заплахите на Тръмп за мита върху европейските автомобили и налозите върху износа на метали Брюксел споделя притесненията на Вашингтон за затворения китайски пазар, обвинявайки Пекин в манипулативни търговски практики.

Срещата на Службата за преоценка на търговските политики, чийто състав е Общият съвет на СТО, ще продължи до 13 юли и се случва на фона на ескалиращо търговско напрежение. Администрацията на Тръмп по-рано днес заплаши да наложи нови мита от 10% върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара, което на свой ред накара Пекин да заяви, че ще отговори подобаващо. Вашингтон и Пекин вече имат наложени двустранни мита върху вносни стоки за 34 млрд. долара.

САЩ и другите страни в техния лагер ще се опитат да окажат натиск върху Китай заради ролята на страната в създаването на свръхкапацитет на пазара на желязо и алуминий. Членовете на СТО също така се очаква да отправят критики срещу Поднебесната империя и заради политиките ѝ за трансфер на технологии, които според тях са дискриминационни и водят до кражба на интелектуална собственост и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 5 години
твоята ли ? недей така, имай малко чест :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
crammer
преди 5 години
А ти Китай ли очакваш да подкрепят? Много интересна логика...или по-скоро липса на логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ivancholak
преди 5 години
яко дупарата надупена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още