IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият ход в търговската война на САЩ прати юана на 11-месечно дъно

Според анализатори неотдавнашното възстановяване на пазарите е приключило тази сутрин

14:15 | 11.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският юан се понижи до 11-месечно дъно, след като администрацията на Тръмп наложи нови мита от 10% върху китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Ескалиращият конфликт обезцени и австралийския долар.

Най-търгуваните валути като щатския долар и еврото пък останаха почти без промяна в сряда. Трейдърите реагираха там, където най-бързо се отразяват новите мита – в Китай и в Азия, където страни като Австралия зависят от търсенето на техните стоки от страна на Китай. 

Поредната ескалация на търговския конфликт върна в червената зона и азиатските борси.

Последните новини на търговския фронт идват, след като в края на миналата седмица бяха въведени двустранни мита между САЩ и Китай на стойност 34 млрд. лв., като в същото време не беше показано желание за започване на разговори с цел постигане на примирие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че обмисля налагането на допълнителни мита за още общо 500 млрд. долара.

„Неотдавнашното възстановяване на пазарите приключи тази сутрин. Инвеститорите чакат реакцията на Пекин за пореден път“, коментираха анализатори от Commerzbank. Според тях е въпрос на дискусия до каква степен ефектът ще се усети в САЩ и Китай и какви ще са последиците за долара, тъй като по-слабият растеж може да съвпадне с по-високата инфлация.

Китайската валута поевтиня до 6,6919 юана за долар, понижавайки се с повече от половин процент до близо 11-месечно дъно. За сравнение на 3 юли беше докоснато предишното дъно на ниво от 6,7344 юана за долар.

Австралийският долар се понижи с 0,7% спрямо щатския до 0,7404 долара. Еврото се придвижи на червена територия с 0,1% спрямо американския долар, докато доларовият индекс едва помръдна във възходяща посока до 94,201 пункта.

Йената отвори азиатската сесия с повишения, но след това отчете спад и се стабилизира на ниво от 111,03 йени.

„Тъй като Тръмп още в края на миналата седмица заговори за нови мита на обща стойност от 500 млрд. долара, днешните новини не бяха съвсем изненадващи, но пазарите неизбежно реагират в тази ситуация“, коментира Киосуки Сузуки, директор Валутна търговия в Societe Generale.

Канадският долар отслабна с 0,2% до 1,3137 щатски долара в очакване на вдигане на лихвения процент от страна на Канадската централна банка по-късно през деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
После пак ще реве, че китайците обезценявали валутата си :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още