IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е заплашена от нова милиардна глоба в ЕС заради Android

Компанията е злоупотребила с пазарното господство на своята мобилна операционна система, твърди ЕК

14:40 | 11.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският интернет гигант Google може да очаква нова рекордна глоба в Европейския съюз. Вътрешни източници на Ройтерс предполагат, че органите на ЕС за защита на конкуренцията ще наложат на интернет гиганта глоба от няколко милиарда евро и ще наредят промени в бизнес практиките му.

Причината е, че Google е злоупотребила с пазарното господство на своята мобилна операционна система Android. Разследващите твърдят, че компанията е изисквала от производителите на смартфони, които използват Android безплатно, да инсталират предварително приложенията на Google на своите устройства или да предлагат само услугите на Google. Ето защо групата е заплашена от глоба в размер на до 10% от годишните приходи на компанията майка на Google Alphabet. Те възлизат на около 111 млрд. долара през миналата година.

Предстоящата глоба може да надвиши рекордната глоба от 2,42 милиарда евро, която ЕС наложи на Google през миналата година. В хода на производството тогава бе доказано, че американската интернет група се е възползвала от господстващото си положение като оператор на търсачки и е манипулирала търсенето по отделни стоки и услуги, при това така, че търговските партньори и клиенти на Google да излизат на първите позиции в резултатите от търсенето. Отбелязва се също така, че Google е подпомагала увеличението на трафика на информационните онлайн ресурси на партньорите или клиентите на компаниите, повишавайки упоменаването за тях в резултатите от търсенето.

Освен тези два казуса ЕК разследва и случая с рекламния бизнес Adsense. Предварителните разследвания и тук са за глоба. Налице е и още една формална проверка – за реклама в търсачката.

Какви конкретни стъпки ще поискат властите в Брюксел от компанията все още не е ясно. Например ЕК може да настоява концернът да промени договорите си с производителите на телефони.

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
Нормално е като даваш нещо безплатно да искаш нещо в замяна! И Google не искат пари! Елементарно може да се измъкне Google от ситуацията, при началното стартиране на ОС да пита: -Ще платите ли $50 или ще инсталирате тези приложения?И познайте какво ще избере клиента!?!Разследвайте ги за данните, които споделят. Там е разковничето на бизнеса им! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още