IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексиев: За икономиката ни е важно да бъдат привличани хора с висока квалификация

Чисто икономически не сме от най-атрактивните пазари, но процедурно стоим сравнително добре, смята икономистът от ИПИ

17:33 | 11.07.18 г. 1
Алексиев: За икономиката ни е важно да бъдат привличани хора с висока квалификация

Важно е ЕС и България, като част от него, да се позиционира като атрактивна дестинация за млади специалисти, защото в момента съюзът губи битката с останалите членки на ОИСР в това отношение. Това каза Явор Алексиев, старши икономист в ИПИ, в предаваннето „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Много сериозен е проблемът не само със самото трудоустрояване, но и с привличането на висококвалифицирани и преспективни кадри в рамките на ЕС. Привличането на хора от трети страни е нещо, което на Запад се случва от много време. Предимството на западните държави, по-старите членки на ЕС е, че те могат да привличат кадри и от държави като нашата.

Към момента по-голямата част от хората, които идват на работа у нас, са със средно образование – около половината. Много е важно хора с висока квалификация да бъдат привличани в ЕС, защото в противен случай ще продължаваме да изоставаме от Япония, Китай, САЩ, каза икономистът.

Алексиев обърна внимание, че кадрите от трети страни ще добавят стойност към нашата икономика, ще плащат данъци, освен това са млади хора, което е положително и в демографски план.

Гостът допълни още, че чисто икономически не сме от най-атрактивните пазари, но процедурно стоим сравнително добре и това, което се изисква за започване на едно едно работно място, както и самата оферта, е аналогично с останалите страни от Централна и Източна Европа.

Още от разговора вижте във видеото.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
процедурно? как по-точно, тъмна Индия на Балканите :)Няма да привлечете ЕС кадри , особено квалифицирани - в най-бедната страна в ЕС, с огромна корупция и негоден мениджмънт. Ще идват само хорица за малко трудов стаж - и после обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още