IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е поискал държавите от НАТО да влагат в отбранa 4% от БВП*

Според президента Румен Радев в условията на тази трансатлантическа несигурност трябва да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия

19:09 | 11.07.18 г. 10
<p>
	Президентът Румен Радев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. <em>Снимка: Прессекретариат на държавния глава</em></p>

Президентът Румен Радев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е поискал от съюзниците от НАТО да увеличат веднага разходите си за отбрана до 4 процента от брутния си вътрешен продукт. Това съобщи от Брюксел президентът Румен Радев, цитиран от БНР.

"Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това", каза Радев.

"НАТО не е борса, на която да се купи сигурност, но, от друга страна, президентът Тръмп е прав, тъй като всяка държава трябва да изгражда ефективни способности, а се вижда с каква неохота се заделят пари за отбрана в България", добави държавният глава. Според него този натиск ще продължи и затова в условията на тази трансатлантическа несигурност трябва да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия.

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

"Наред с политиката за сдържане и отбрана да се гради диалог", каза още Радев. Той потвърди, че към Македония ще бъде отправена покана за започване на преговори за членство в пакта.

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега, заяви държавният глава, цитиран от БТА.

Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери". Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.

Той потвърди, че се очаква Македония да получи покана за преговори за членство в НАТО и това е едно от добрите събития на тази среща на върха на алианса. България има голяма роля, отбеляза президентът. По неговите думи сроковете за приемането на Македония в НАТО зависят от изпълнението на договора й с Гърция.

В отговор на въпрос за очакванията му от предстоящата среща между руския и американския президент, Румен Радев заяви, че не може да гадае за подхода на Доналд Тръмп, още повече след неговото изказване днес. „Ако той гледа на отношенията към Русия през призмата на Европа, можем да очакваме едно поведение. Ако гледа на Русия през призмата на отношенията Америка-Китай, тогава може да очакваме друг изход от тази среща“, каза още президентът Румен Радев.

Белият дом потвърди, че Доналд Тръмп е предложил на съюзниците от НАТО да харчат за отбрана не 2, а 4 на сто
от своя БВП

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес на останалите държавни и правителствени ръководители от НАТО, че трябва да увеличат разходите си за отбрана до 4 на сто от своя БВП вместо договорените по-рано 2 на сто, потвърди по-късно днес говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ДПА и БТА.

"По време на изказването на президента днес на срещата на върха на НАТО той предложи страните не само да покрият ангажимента си от два процента от своя БВП за отбранителни разходи, а да го повишат на четири процента", каза Сандърс след срещата на НАТО при закрити врата. "Президентът иска нашите съюзници да споделят повече от бремето и поне като минимум да изпълнят своите вече поети задължения", добави тя.

"САЩ плащат за защитата на Европа, а после губят от Търговия милиарди. Трябва да плащат 2 процента от БВП НЕЗАБАВНО, не до 2025 г.", написа днес в Twitter" Тръмп, използвайки обичайните си главни букви, предаде Ройтерс.

По-рано днес Ройтерс цитира неназован служител в Белия дом, който поясни, че думите на Тръмп за четирите процента не са били официално предложение, а само подкана към лидерите да харчат повече за военни нужди. 

*Информацията е допълнена към 21:41 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Прочетох за елегантно решение на проблема за 2%, 4%, че и за 8%.Просто САЩ да намалят съответно разходите си за НАТО за да се постигнат тези прословути 2% или 4%, че защо не и 8%. Но такова "коварно" решение може да предлага само някой... (нека всеки да си го мисли както му харесва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Най-важното в случая е България всячески да пречи на създаването на обща европейска армия и използва своето вето за да спре създаването на такова чудо. Ние нямаме нужда от бетониране на мултикултурния фашизъм с военни средства, за да може тази система скоро да си отиде мирно и тихо. Никой не иска нова голяма европейска война за да се отървем от мултикултурното, многорасово, многорелигиозно, многополово безумие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
мисля, че тук по-важен е финансовият, а не военният въпрос.Тръмп твърди, че американците се чустват тъпо да плащат за нечии отбрана, а не че се чустват незащитени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Проблемът е, че ние със свястно правителство, ако отделяме по 2% за НАТО, то ние ще можем да си обновим за 3-4 години сами всичко, да обявяваме неутралитет и да си разполагаме със своя подготвена армия. Защо да се занимаваме в такъв случай с глупости като Афганистан. Това не са наши войни, просто пратиха хора, за да "изпълним" задълженията си към НАТО (да отбием номера, дето се вика). На юг граничим с една членка на ЕС, на север с втора. Имаме една граница с Турция, едно море и една западна граница. Основната заплаха може да додйе по море или Турция, щото западната граница, ако някой пръдне ще фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
KPetkov
преди 5 години
В клуба на богатите място за шушляци няма. Като искаме да сме в клубчето "Виж колко ми е лъскаво самолетчето" ще плащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Значи ако като се каже 2 се отделя 1, то елементарната логика сочи, че за да се похарчат 2, трябва да се постави цел 4 ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
Стефчо
преди 5 години
Проблема не е, че иска 4 %, проблема е, че може да си го позволи да го поиска. А може да се позволи, щото Европа е окупирана и без армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Уебеден съм, че с тези пари няма да се се купуват руски военни съорежения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
concrete2
преди 5 години
За България при бюджет около 100 милиарда 4 % са 4 млр.Бюджета на Здр.каса е 3,8 млр ... това ако наистина стане трябва спешно да излизаме от НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
В момента е 2% и дори Германия не го спазва, камо ли ние, истината е, че на никой не му се води война, а за отбрана може да се мине и с по-малко пари. Оръжейните лобита могат да го дyxaт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още