IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият рунд от търговската война потопи европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете спад от 1,2%, след като всички сектори останаха в червената зона

19:44 | 11.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси затвориха сесията в сряда с големи понижения, след като американските власти обявиха нов списък с китайски продукти, които да бъдат отложени с мита, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете спад от 1,2%, след като всички сектори останаха в червената зона. Ресурсният сектор реагира с понижение от 3,3%, а петролният и газовият сектор -  с 2,3%.

На борсата в Лондон бенчмаркът FTSE 100 изтри 1,30% от стойността си. Германският показател DAX се придвижи на негативна територия с 1,53%, а френският CAC – с 1,48%.

Реакцията на пазара идва, след като късно снощи стана ясно, че американската администрация готви нов пакет от мита в размер на 10% върху китайски внос за 200 млрд. долара. От Китай коментираха, че митата вредят на системата на Световната търговска организация, както и на глобализацията.

Междувременно президентът Доналд Тръмп заяви в Брюксел, че Германия е „напълно контролирана“ от Русия. Коментарите биха могли да доведат до разгорещени дискусии на срещата на върха на НАТО, която започна днес.

На корпоративния фронт акциите на строителната компания Barratt Developments поскъпнаха с 3,5%, което я нареди сред най-печелившите в Европа.

В същото време френският медиен конгломерат Lagardere отчете повишение в цената на книжата си с 2,5%, след като Goldman Sachs повиши рейтинга й до „купува“.

Акциите на британската фармацевтична компания Indivior поевтиняха с 29,52% заради предупрежденията от страна на дружеството, че приходите й могат да се свият доста под оакванията.

Книжата на Burberry понижиха цената си с 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
30-те години Англия решава да остане монополист в производството и дига митата с 10%. Немските работници се скосили и избрали нек'ъф Адолф с партизанско име Фюрера.Той раздал на работниците модерни пукшала, по шепа анфетамини да бягат 4 дена след танковете ииии... тр ти булка Спасов ден !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още