IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на НАТО като трибунал срещу Германия

Известният критик на Германия Тръмп насочва яда си предимно към газопровода "Северен поток" 2

10:45 | 12.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Срещите на НАТО вече не са срещи на взаимна привързаност, а по-скоро изпълнени с нервни изблици и разговори. А благодарение на американския президент Доналд Тръмп сегашната среща в Брюксел се превърна в трибунал срещу Германия. Със шокиращото изказване, че Германия е „заложник на Русия", защото Федералната република получава „60 до 70% от енергията си" оттам.

Това има толкова общо с истината (реалната стойност е около 35%), колкото твърдението, че някоя кула на Тръмп е спечелила архитектурна награда. Между другото, американският философ Хари Франкфурт изобрети още преди години за такива цели закачливата дума "bullshit", припомня отново любимият ми германски икономически всекидневник Handelsblatt. 

Често политическите кампании лесно могат да бъдат класифицирани именно като bullshit. Например мисията да се принудят партньорите в НАТО да осъществяват по-високи военни разходи.

С идеята, че в бъдеще ще са нужни четири вместо два процента от съответния брутен вътрешен продукт, американският президент Тръмп ще открие днешния втори ден на срещата. След това може да стане дума и за Афганистан, Украйна и Грузия, а може би след това бившият източногермански гражданин Ангела Меркел отново ще обясни колко е доволна, че вече не трябва да живее във васалска на Москва държава. И отново се подсещаме за крилата мисъл - на Норман Майлър: „В живота е важно да бъдеш чук или наковалня, но никога материалът между тях".

Известният критик на Германия Тръмп насочва яда си предимно към газопровода "Северен поток" 2 и активния в тази сфера бивш канцлер Герхард Шрьодер. Обвинява го в твърде много путинизъм. Но роденият в Хановер Шрьодер отвърна чрез интервю, че дори няма да покани руския президент на сватбената си церемония през октомври. Да видим... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Прав, дрънци. Газта така или иначе ще идва от Русия по чисто финансови причини (или географски ако щеш), просто няма да минава през Украйна (нерентабилен партньор, многократно доказано) и още една камара държави. Има по-просто обяснение - кошмара на задокенаците е икономически съюз Германия - Русия. Което реално ще направи по-силна Европа, също така и Русия. И евентуално руснаците ще почнат да се поочовечват и да разкъсат олигархичния модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 5 години
за патока е прав, за нато греши рижия гАЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още