IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде могат да достигнат цените на петрола?

Има позитивни знаци за пазара на петрол, идващи от увеличаването на добива в ОПЕК, сочи доклад на МАЕ

13:31 | 12.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола може да се повиши и да достигне забравени с години нива поради продължителни прекъсвания, поддържането на цените и застрашителния растеж на търсенето, информира Международната енергийна агенция (IEA).

Очакваният спад на иранския суров износ тази година поради възобновените санкции от страна на САЩ на фона на спада на производството във Венецуела, както и проблемите в добива в Либия, Канада и Северно море, повиши цените на петрола през последните седмици до техния пик от 2014 г. насам, посочва Ройтерс.

ОПЕК и други ключови производители, включително Русия, отговориха на ситуацията с облекчаване на споразумението за намаляване на доставките, с което Саудитска Арабия се стреми да подсили пазара, след като Доналд Тръмп обвини организацията в повишаване на цените.

В месечния отчет на IEA за петролния пазар вече има положителни знаци, че добивът на водещите производители е повишен и може да достигне рекордни нива. Агенцията заяви, че прекъсванията в добива подсилват напрежението върху глобалните доставки, тъй като общата продукция може да достигне своя лимит.

Общият капацитет се отнася до производствената способност за увеличаване на добива в относително кратък период от време. Голяма част от производството се намира в района на Близкия изток.

IEA споделя още, че добивът на суров петрол на ОПЕК през юни е достигнал четиримесечен връх до 31,87 милиона барела на ден. Общият капацитет на Близкия изток през същия месец е бил 1,6 млн барела, приблизително 2% от глобалната продукция.

Продукцията извън ОПЕК, включително от САЩ, също продължава да расте, но от IEA смятат, че това може да се окаже недостатъчно, за да изчезнат опасенията за доставките на пазара.

„Тази уязвимост понастоящем е в основата на цените на петрола и изглежда, че това ще продължи. Не виждаме никакви признаци за повишаване на продукцията от другаде, което би облекчило притесненията от свиването на пазара“, коментира IEA.

Агенцията поддържа прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2018 г. до 1,4 млн барела дневно, но предупреди, че по-високите цени могат да понижат потреблението, информира още Ройтерс.

Китай и Индия, два от най-големите потребители на петрол в света, могат да срещнат сериозни затруднения в намирането на алтернативен суров петрол след спада в експорта на Иран и Венецуела, е записано още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Ще струва той, 10 бъчвички за гущер, как не.Тръмп натиска, за да си оправи баланса в бюджета, че дефицитът -ах, този Дефицитъ ;-) току подскочи и все нагоре, нагоре, нагоре. Рашки, чаршафи, нигерийци и петро-латиноси, ама до един, се нуждаят от високи цени а, скръцне ли ШАШ, току се ***. Язък им за претенции и тарикатлък. Язък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 5 години
То юана ли не започна търговия с петрол,та долара не е единствения петро-книга ,че и злато застана зад него в Шанхай Голд Ексчендж ,то не беше изключване на Иран от продажби ,то не бяха боричкания в Либия,Венецуела и тя уж най-много има нефт в света ,а среброто мина 1800000 боливара,през ден пищят за санкции срещу Русия -вече най големия износител на въглеводороди , в Нигерия се боричкат кланове за кладенците...Как да слезе на 10 $ най търгувания ресурс в света ? Ми няма как ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Ауу, аналлизаторите, нали преди година петрола шее да става 10 гущера за бъчвичка?!К'о стана с'я?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още