IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгорялата сграда на царските конюшни ще трябва да бъде възстановена в автентичния й вид

Експертна комисия ще оцени щетите от пожара

13:19 | 29.07.18 г. 2
Изгорялата сграда на царските конюшни ще трябва да бъде възстановена в автентичния й вид

Експертна комисия ще оцени щетите на пострадалата тази нощ от пожар сграда от царските конюшни в центъра на София, като целта е собственикът да бъде задължен да възстанови постройката в автентичния й вид, съобщи Столична община.

Припомняме, че сградите са върху терен, който е собственост на няколко министерства и през 2016 г. избухна скандал с продажбата им, след което областният управител на София беше сменен.

Комисията е сформирана от кмета на София Йорданка Фандъкова с представители от “Направление архитектура и градоустройство” на общината и от район “Оборище”. 

Столична община припомня, че с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност “Център - Зона А” запазва сградите на царските конюшни.  При изработването на плана общината установява, че сградите притежават високи исторически качества и, въпреки че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им.

В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че “в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строитество”. Единствено допустими са дейности по консерванция и реставрация на сградите в комплекса.  Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика.

През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита “от национално значение”. Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. “Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. “Шести септември”, на бул. “Васил Левски” и на бул. “Цариградско шосе”.

При снощния пожар пострадали няма, тъй като имотът не се обитава, съобщи Bulgaria ON AIR. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
А Сан Стефано 6?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Колкото реставрирахте тютюневите складове в Пловдив толкова ще реставрирате и Царските конюшни И двете отиват в графа " Случаят приключи Забравете "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още