IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Цената на петрола от Иран може да се промени чак след ноември

Фючърсните сделки трябва да бъдат изпълнени и едва тогава ще влязат в сила санкциите, коментира енергийният специалист Васко Начев

10:55 | 07.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерт: Цената на петрола от Иран може да се промени чак след ноември

Няма да има непосредствен ръст на цените на петрола от Иран вследствие на санкциите от страна на САЩ. Това твърди  Васко Начев, енергиен експерт, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Аз не очаквам подобно повишение на цените заради тези санкции, които ще влязат в сила през ноември. По една единствена причина – фючърсните сделки трябва да бъдат изпълнени и едва тогава да влязат в сила. Освен това търговците трябва да са наясно, че предстоят такива неща. Въпреки че още от миналия месец част от фючърсите намаляха драстично именно по тази причина, конкретно за Иран, не трябва да очакваме драстично поскъпване. Другите фактори на пазара ще окажат влияние, защото има потенциал за компенсация като доставки“, посочи експертът.

Начев коментира и движението на цените през последния месец, които отбелязаха лек спад, но сега има притеснения, че след днешния ден, когато влизат в сила санкциите срещу Иран, цената ще тръгне нагоре.

"Иран добива дневно по 3,8 млн. барела, който така или иначе се представя на глобалния пазар. Това ще внесе лек смут, най-вече при спекулантите, защото те очакват да има изкуствено повишение на цената", коментира експертът.

Той напомни, че френската енергийна компания Total е съобщила, че след като не е успяла да издейства от САЩ изключването си от обхвата на санкциите, ще се откаже от ангажимента си за инвестиции в иранското газово находище Южен Парс.

Същевременно от Иран са обявили, че тя ще бъде заменена от американска компания.

Начев поясни, че оборудването, което така или иначе Total е трябвало да ползва, е производство на американски компании.

„На Total може много да им се иска да участват в Южен Парс, защото действително това е много голямо находище и всеки, който влезе там, ще има работа за следващите поне 30 години. Няма как да участват, при положение, че санкциите са толкова сериозни. Total има и сериозно присъствие в САЩ, но ако отиде в Иран, трябва да забрави за участието си в САЩ“, смята енергийният експерт.

Начев е на мнение, че дори тези начинания и намерения от европейска страна – контрасанкции и контрамерки, няма да окажат влияние за нефтения бранш, защото нещата там са много различни.

Според него след като в Европа разчита на 89% от вноса на нефт и газ, няма как това да не указва влияние в тази насока.

Енергийният експерт коментира и открития наскоро транзитен газопровод към Турция.

По думите му е странно, че акцентът пада върху това, че трансбалканският газопровод няма да функционира през 2019 г., каквото е мнението на редица експерти, но той е убеден, че това няма да бъде точно така.

„Наистина е много сериозно значението на тази отсечка. Освен че с още почти 2 млрд. кубически метра се увеличава капацитетът за пренос, това отваря възможност за реверсивната връзка, която чакаме вече от 2009 г. С тази връзка ще можем да направим реверсивна доставка на природен газ посока Турция - България, защото досега беше възможно само обратното. Тя отваря и възможност за така наречените суапови сделки. От тук насетне, ако „Булгаргаз“ кърши пръсти и казва, че няма други възможности, хората трябва да знаят, че се отваря възможност и за такива сделки“, твърди Васко Начев.

Какъв е дневният добив на Иран? Как ще се отразят санкциите на пазара на петролни продукти? Какъв е потенциалът за компенсации? Какви са възможностите за диверсификация при преноса на газ на територията на България? Какво можем да научим от книгата на Васко Начев "С дъх на петрол – митове и реалности"

Повече от разговора в студиото вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Китайските фючърси спъват американските санкции и вкарват иранска компонента в глобалната цена на петрола.Играта на избирателни санкции срещу конкретни държави/компании/хора ще има обратен - глобален ефект в цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още