IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск показа защо Tesla трябва да стане частна компания

Според него е необходимо компанията да се съсредоточи върху своите дългосрочни цели и това може да стане единствено ако бъде свалена от фондовата борса

15:50 | 08.08.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Начинът, по който основателят на американския производител на електромобили Tesla Илон Мъск оповести във вторник, че „обмисля да направи компанията частна“, показва защо това би бил най-добрият ход за всички хора, обвързани с нея.

След съобщението на Мъск в Twitter стойността на акциите се покачи с повече от 7% като цената им достигна 371,15 долара за акция.

Ценните книжа бяха спрени в края на финансовото рали, малко след като Financial Times съобщи, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е придобил между 3% и 5% дял от компанията по-рано през годината, припомня Лиъм Демнинг в коментар за Bloomberg.

Цената от 420 долара, която Tesla трябва да достигне, преди да бъде свалена от борсата от Мъск, бе приета от много хора просто като шега от страна на изпълнителния директор на компанията.

Съобщението в Twitter беше последвано от публикация на компанията в собствения ѝ блог, където Мъск изложи своята обосновка за евентуалната трансформация, която би струвала около 68 млрд. долара, ако се стигне до директно откупуване, без да се включва неговия собствен дял.

Постът се появи почти три часа, след като Мъск обяви своите намерения без съпътстващо съобщение към Комисията по ценните книжа и борсите или прекратяване на търговията с акции на компанията (последното се случи след повече от час от публикуването на съобщението в Twitter). Клишетата от изминалата седмица, които се отнасяха за хладнокръвието на Мъск по време на оповестяването на корпоративната печалба за второто тримесечие – технически определена като „мечи минимум“, вече не изглеждат изобщо актуални.

Преди няколко години Bloomberg написа, че би било по-добре ако Tesla се превърне в подобна на Uber компания еднорог, вместо да се листва.

Освен че вече няма да трябва да се безпокои за досадни неща като намиране на най-добрия начин за разкриване на съществени събития, например, Tesla ще може да разпредели и да се освободи от своя набор от краткосрочни цели върху неща като производството на Model 3, паричните потоци и печалбата.

Съдейки по публикацията в блога, изглежда, че Мъск желае точно това:

„Като публична компания, ние сме поставени в ситуация на съществени колебания в цената на нашите акции, което може сериозно да разсейва всички, които работим в Tesla и които притежаваме дял от компанията. Отчитането на всяко едно тримесечие ни подлага на огромно напрежение, а това принуждава Tesla да взима решения, които могат да изглеждат правилни за дадено тримесечие, но не и в дългосрочен план. Последно, да бъдеш публична компания означава, че се изправяш срещу голям брой хора, които целят да те атакуват“.

Съществуват поне два проблема около обосновката на Tesla за съобщението на Мъск в Twitter. Единият е, че никъде не се споменава нищо за финансирането, за което Илон Мъск казва, че вече е осигурено.

Изглежда ли реалистично да се „подсигури“ толкова сериозно финансиране за закупуването на нерентабилна компания?

Единственият възможен отговор на този етап всъщност е въпрос: Реалистично ли е една нерентабилна компания да бъде оценена на 61 млрд. долара?

Вторият проблем е, че всичко това получи широк хаотичен отзвук в социалните медии по-малко от седмица, след като Tesla отново потвърди, че ще постигне печалба и положителен паричен поток.

Има голяма вероятност компанията да срещне сериозния отпор на дилърите и продавачите на дребно, което ще е естествено следствие от преминаването на компанията от публична към частна, смята Bloomberg.

Особено интригуващ елемент, свързан с подобна перспектива, е идеята на Tesla да остави инвеститорите, които не искат да осребрят акциите си, част от свалената от бросата компания, вероятно с периодични възможности за продажба. Това би позволило на биковете в компанията да притежават акции без строгите ограничения на публичната компания. Единственият минус за тях ще бъде липсата на адреналин от вълнуващите фондови пазари. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 23
studioaa
преди 5 години
Тесла е зомби компания, която съществува само заради политиката на ниски лихви и горивото, на което работи тесла реално е евтин кеш. Тесла изобщо не трябва съществува заедно със соларните и вятърните паркове, които са плод на безумна политика на държавни субсидии, които уж спасяват планетата, а реално са легално средство за ограбване на данъкоплатеца. Това няма как да продължава вечно и когато зеления балон се пукне тесла ще се срине до 0, точно като множество компании се сринаха до центове от стотици $ цена на акцията през 1999-2000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 5 години
статията, като коментаторите :):) това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 12
dim11
преди 5 години
Фантасмагориите на Мъск са към своя край.Подкрепям мнението си с 35 продадени акции сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
Jorkata
преди 5 години
Много ще ми е интересно дали тоя наистина ще си изкупи акциите ако станат по 420$ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Jorkata
преди 5 години
Много ще ми е интересно дали тоя наистина ще си изкупи акциите ако станат по 420$ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
Чичо Манчо
преди 5 години
Тя и сега е "частна". По-правилно според мен е да се каже "Илон Мъск показа защо Tesla трябва да престане да бъде публична компания..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Явно не е показал всичко:A stock price above $360 would mean that Tesla would not have to repay $920 million of debt due in March 2019 with cashhttps://seekingalpha.com/article/4196101-elon-musk-desperately-needs-tesla-stock-stay-360
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
За мен акционерите на Тесла трябва да съдят Мъск за манипулиране цената на акциите с такива очевидно лъжливи обещания с цел да привлекат още балъци, които да инвестират в потъващата компания. Цената бондовете, имитирани от Тесла падна доста напоследък и явно балъците на привършване и затова се прави опит за лов на маймуци с трици за 420$...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 16
bertram
преди 5 години
по-скоро на 42 ще я свали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 23
mrynmryn
преди 5 години
Тая компания има само един начин да излезе на печалба и това е ако Мъск се махне от нея. Много от днешните "светила" в технологиите може да са си умни в една сфера, но с такъв нарцисизъм, не водят компанията към добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още