IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Няма да се предадем пред икономическите главорези

Нашата отговорност е пред Ахмед, а не пред Ханс или Джордж, твърди турският президент

15:45 | 10.08.18 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

За пореден път турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстрира войнствена реторика в дългоочакваното си обръщение към турската нация – първото официално изказване пред обществеността от началото на новите разпродажби на турската валута. Само в днешния ден турската лира временно се обезцени с до 18%, преди да отчете леко възстановяване.

В обръщението, излъчено по канал TRT Haber от град Байбурт, където имаше най-голяма подкрепа за него при изборите от юни, държавният глава отново призова сънародниците си да не се притесняват от затрудненията. По думите му те се дължат на „малки различия в мненията с определени сили, което вреди на техните отношения с Турция до степен, в която възстановяването на връзките е почти невъзможно“. 

Ердоган повтори призива си турците да заменят долари и злато за лири.

"Обменете еврото, доларите и златото, които държите под дюшека, в лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална борба", заяви Ердоган в обръщение към своите симпатизанти. В коментара си Bloomberg отбелязва, че опашките пред банки и чейнджбюра в турските градове са по-скоро сигнал за обратното.

„Турция трябва да се защити от икономическата война, пред която е изправена така, както направиха хората през нощта преди две години, когато имаше опасност от държавен преврат“, каза турският лидер, припомняйки събитията от нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г.

„Турция работи над алтернативи, като Русия, Китай и Иран и други европекски държави“, каза още Ердоган, но без да дава разяснения какво точно има предвид.

„Обръщам се към лихвените лобита - Турция няма да се предаде пред икономическите главорези“, каза още държавният глава на южната ни съседка.

„Ще продължим да реагираме с ръце, протегнати в знак на приятелство, все пак имаме планове срещу всички възможности, а аз се обръщам към лобитата на лихвените проценти: не разчитайте на големи амбиции, няма да спечелите пари на гърба на тази нация и няма да можете да накарате този народ да коленичи пред вас“, посочи той.

По време на обръщението на Ердоган лирата продължи понижението си, като само по време на речта на президента се обезцени с още около 2%. Със същия темп падна и индексът BIST 100. са са

Тезите на Ердоган не са нови. През май той обвини за спада на лирата „конспирация" на местни и чуждестранни пазарни играчи, които искали да дестабилизират турската икономика. Всъщност по всичко изглежда, че сега той изрисува икономическите проблеми като продължение на неуспешния опит за преврат от 2016 г. Той предпочита турците да се смятат за жертви, а Ердоган - за техен покровител, вместо да отговаря реално за икономическото положение. Обвинявайки, както изглежда, чужденци, че се опитват да навредят на Турция, турският президент каза: "Това ще бъде отговорът на моя народ срещу онези, които водят икономическа война против нас".

Позоваването на Китай, Русия и Иран може да задейства алармата във Вашингтон, коментира Bloomberg. Турция планира да закупи ракети земя-въздух S-400 от Русия, които според НАТО не са конвертируеми със силите на алианса. Турция беше първата страна, посетена от руския президент Владимир Путин след преизбирането му на 18 март. Сътрудничеството между Русия и Турция в областта на ядрената енергетика, тръбопроводите, оръжията и туризма, е на рекордно добро равнище.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 5 rate down comment 3
honaniga
преди 5 години
Прав си не сме изковали свободата сиНие сме си виновниБотев преминава половин Нългария с четата си и не само, че местните юнаци не са се присъединили, но и предали голяма част от четниците му.Какво ли му е било в главата на Ботев по пътя му към връх Вола.Язък за погубените им младини на нашите революционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 8 rate down comment 5
Lucifer
преди 5 години
Не ги надценявам, но все пак са 80 млн. въоръжени фанатици и ако ги насъска Султана и нахлуят и да отцепят Странджа нито има кой да ги спре, нито пък кой да ни защити, на кого му пука за нас???...така че ако Великите са решили че толкова могъщ султанат им пречи, можем само мълчаливо да им благодарим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Ме ги надценявайТръгнали са по надплнищетоЩе ги смажат за 24 часаНали знаеш. Кои са пибедителките от втората световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
То винаги и от лошото има по-лошо. И на нашите кютуци парадигмата може се смени само с бой по китарата. Ама това, твоето мнение за вас - при положение, че не ни познаваш, а сочиш с пръст, максимум, за чело от сантиметър-сантиметър и половина говори и за душевни драми при недостиг на хапчета в специални лечебни заведения. Съответно, максимата на Висоцки Сумашедший, что возьмешь? Виси във въздуха, готова да се сгромоли с пълна сила. Грешно смеяться над больным человеком. И не се смея, а само ми е тъжно. Щото виждам, наистина, искаш един по-добър и смислен свят. Дръж се в ръце бе, човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 11 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Честно казано за нас една военно могъща ислямска Турция, в нато или не, с Ердоган или някой нов Ататюрк без значение, тя винаги ще е кошмарна заплаха за БГ! Дори и Путин с новите си ориенталски "проятели"би ни похарчил като дунавски вилает само за да докаже че само русия може и да ни освободи но може и да ни пороби отново. Но военно могъща турция е вече заплаха и за САЩ и за ЕС и дори за новия си съюзник Русия! "Край Босфора шум се вдига...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
За нас си знаемЗагубили сме си свободата след падането на Второто Българско Царство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Лошото е , че този се главозамая и ще върне Турция до нивото преди Ататюрк.Преди него те вървяха добре.Както и при брекзита за него гласуваха възрастните неграмотни и предимно от провинцията.Аз винаги съм бил за ценз за гласуване.Да се оправят.Не знам руснаците как ще прокарват газопроводи през една размирна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
Турция ще бъде отслабена до неузнаваемост! Ще се появи Кюрдистан. САЩ отдавна финансират новия проект, но Путин обърка турската "пролет" . Всичко е въпрос на време...и ние сме били велики но...вече сме послушни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 10 rate down comment 2
honaniga
преди 5 години
Нормална ситуация.Човекът се главозамаял.Ситуацията е пример за озаптяване.Ако не революция.Руснаците йок.Те вече са се разбрали с американцитеСилна Турция с такъв лидер не е в техен интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Мултиизмерен космически сценарий за смяна на парадигмата, извън време пространственият континуум от една различна гледна точка, всичко това вече се е случило и е в "миналото", макар реално бъдещето, миналото и настоящето да съществуват само и единствено в момента сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още