IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паунина: САЩ и Турция трябва да търсят дипломатически консенсус на държавно ниво

Налагането на наказателни мита ще рефлектира върху производителите и техните акции, смята Красимира Паунина, портфолио мениджър в "Селект Асет Мениджмънт"

21:43 | 10.08.18 г.
Паунина: САЩ и Турция трябва да търсят дипломатически консенсус на държавно ниво

Днешното изказване на Ердоган не се хареса от инвеститорите, защото той призова гражданите да продадат своите валутни резерви. А това не е добър сигнал в никоя икономика и създаде временна паника сред населението. Това коментира Красимира Паунина, портфолио мениджър в "Селект Асет Мениджмънт", в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Също така към днешна дата има затворени чейндж бюра и това създаде допълнително напрежение сред самото население. И естествено капиталовите пазари първи отразяват всичкия този натиск, който се оказа върху местната икономика. Не на последно място се появи съобщение от американския президент Доналд Тръмп за двойно повишаване на митата, свързани с алуминия и стоманата, които са едни от основните суровини за Турция. Това също рефлектира върху опасенията на хората. Паниката веднага повлия. Всичко това доведе до голям срив на местната валута“.

Според нея това е реакцията от първия шок и сега е важно да се види ответната реакция на турските власти.

Паунина посочи, че за да има успокояване на пазарите, трябва да се търси по-рационално решение.

„Но ако такова не бъде предложено и се продължи с по-авторитарни мерки, най-вероятно опасенията на хората ще продължат. Това е най-лошото за местната икономика, защото дори моментният положителен ефект със сравнително по-евтините местни стоки се неутрализира във времето", смята тя.

„Тази година наблюдаваме например много добри резултати при туризма, но това е заради обезценяването на лирата. Няма да повлияе положително в дългосрочен аспект на икономиката, а това е опасно, ако не бъдат предприети мерки“, обясни още Паунина.

Тя смята, че първото и най-важно нещо е да се види някакъв дипломатически консенсус на държавно ниво по отношение на скандала, който се случва заради задържаните американски и турски граждани.

„Ако там се постигне някакво съгласие на държавно ниво, то нещата могат да се потушат много по-бързо от очакваното. Ако се види, че има някакъв прогрес в дипломатическите отношения между двете страни, тогава вече може да се говори, че може би нещата тръгнат в малко по-добра посока. Но за съжаление тонът, с който днес президентът Ердоган се изказваше, не беше много положителен“, каза Паунина.

По думите ѝ трябва задължително да се пристъпи към договаряне на такива икономически условия между двете страни, каквито да удовлетворяват всички.

„Съответно такива наказателни мита да не бъдат налагани, защото това рефлектира върху производителите и най-вече върху техните акции“, отбеляза Паунина.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още