IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия напуска Съюза на южноамериканските нации

Организацията е парализирана от политически разделения и вътрешни спорове как да се реши проблемът с икономическата и политическа криза във Венецуела

09:15 | 11.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Външният министър на Колумбия Карлос Трухильо. Снимка: Ройтерс</em></p>

Външният министър на Колумбия Карлос Трухильо. Снимка: Ройтерс

Колумбия ще напусне Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР), съобщи външният министър Карлос Трухильо, цитиран от ДПА.

Богота още не е уведомила официално регионалната междуправителствена организация за решението си, защото обсъжда с няколко страни членки възможността и те да напуснат.

УНАСУР е създадена през 2008 г. за насърчаване на регионалната интеграция като преграда пред влиянието на САЩ. В нея членуват 12 държави. 

Организацията е до голяма степен парализирана от политически разделения и вътрешни спорове как да се реши проблемът с икономическата и политическа криза във Венецуела.

Трухильо обвини УНАСУР, че не е осъдила "унищожаването на венецуелската демокрация" при управлението на президента Николас Мадуро.

Консервативният президент на Колумбия Иван Дуке, който положи клетва във вторник, се ангажира в предизборната си кампания страната да напусне УНАСУР.

Други страни, които обмислят подобен ход, са Чили, Перу и Аржентина, заяви Трухильо.
Колумбия, Чили, Перу, Аржентина, Бразилия и Парагвай вече са замразили членството си в УНАСУР.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Този съюз е еквивалент на ес за континента Южна Америка и той започва да се разпада точно както европейския си еквивалент. Това е поредното доказателство, че големите над-национални съюзи не работят и винаги завършват с неизбежен разпад. Ние можем само да си пожелаем повече нации да напуснат ес в следващите години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още