IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвеститори все още пренебрегват фондовата борса

Анализатори от BCG очакват китайските управлявани активи да се повишат тройно до 2025 г. и по този начин да превърнат Китай във втория най-голям пазар в света

11:44 | 08.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестициите на фондовата борса продължават да се класират ниско в списъка за популярност на китайските инвеститори, докато частните фондове започват да играят все по-важна роля в националния пазар за управление на активите, който според анализатори много скоро ще се превърне във втория по големина в света.

Китайските управлявани активи нараснаха с 22% през последната година до 4,2 трилиона долара, надминавайки ръста от 13% на управляваните активи в Северна Америка, информира CNBC, позовавайки се на данни от доклада на Boston Consulting Group (BCG).

Северноамериканският пазар остава най-голям с 37,4 трилиона долара, но Китай достигна до четвъртото място, след като се намираше на осма позиция само преди пет години. 

Анализатори от BCG очакват китайските управлявани активи да се повишат тройно до 2025 г. и по този начин да превърнат Китай във втория най-голям пазар в глобален мащаб.

Композицията от инвестиции в азиатската страна изглежда доста по-различно от американската. Въпреки че акциите съставляват значителен дял от американските портфейли, китайските инвеститори предпочитат пазара на имотите пред променливата местна фондова борса, която е ръководена по-скоро от търговията на дребно, отколкото от дългосрочните институционални инвеститори.

И докато китайските инвеститори стават по-хитри, американските финансови услуги се концентрират повече върху разработването на продукти с фиксирана печалба и частни капиталови инструменти.

На масовия пазар преобладават мобилните фондове на паричния пазар. Категорията съставлява 60% от инвестициите в китайски публични фондове, смята Джон От, партньор и ръководител на финансовите практики към консултантската компания Bain.

Например, основният паричен пазарен фонд на азиатската мобилна инвестиционна услуга Yu’e Bao се превърна в най-големия подобен фонд през последните четири години. Приложението притежава повече от 470 млн. потребители по данни от края на 2017 г. и около 211 млрд. долара в активи, съобщава още CNBC.

“Според нас следващата вълна ще бъде с фиксирана печалба“, добавя От, Той прогнозира, че разпределението на фондовете на паричния пазар ще се понижи с около 50% през следващите пет години, докато делът на инвестициите с фиксирана печалба ще нарасне между 15% или 20%.

Акциите вероятно ще се изправят срещу някои входящи потоци, но все пак ще останат силни, смята От.

Най-богатите в Китай също предпочитат да инвестират на други места вместо в акции. Водещата китайска компания за управление на индивидуалното богатство Noah Holdings съобщи пред CNBC, че повече от 60% от управляваните активи се намират в алтернативни инвестиции като частния и рисковия капитал.

Трудното отпускане на средства за частни инвестиции има смислено приложение единствено в държави с бързорастящи млади компании, които скоро ще станат публични или ще бъдат придобити.

През миналата година Noah заяви, че ще инвестира в почти 120 нелистнати компании в Китай с оценки над 1 млрд. долара чрез своя субект за управление на активите Gopher. Тези така наречени еднорози включват компании като Meituan Dianping (комбинираща функции, подобни на Groupon, Yelp и Seamless), както и платформата за видео стрийминг iQiyi.

Китайските инвеститори с висока нетна стойност също влагат повече пари във фондовете за недвижими имоти, както и в хедж фондове, отколкото в индивидуални акции, смята Юи Джан, старши вицепрезидент в CreditEase.

„Все повече инвеститори влагат парите си в чуждестранни активи отвъд океана“, добавя тя.

В горния край на пазара се очаква инвестиционните активи да достигнат 188 трлн. юана, което ще бъде със 165 трлн. юана повече от предходната година, прогнозира Bain.

Западни фирми като UBS и BlackRock също са привлечени от възможността за растеж, а проучване на PwC от 126 глобални изпълнителни директори на компании за управление на активи показва, че 40% от лидерите извън Китай са насочили вниманието си към азиатската страна през настоящата година.

Но бъдещото развитие на китайския сектор за управление на активите все още зависи от регулацията на местното правителство. Пекин се опитва да насърчи по-сериозните инвестиции на фондовия пазар, включително и чуждестранните инвестиции, както и подобряването на надзора върху финансовите компании като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zlatin77zlatin7
преди 5 години
Дългогодишен клиент съм на Алтернатива Файненшъл. Просто са най-добрите и им имам пълно доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още