IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска банкови облекчения в замяна на свободата на американския пастор

Анкара е направила опит да обвърже съдбата на Андрю Брънсън с прекратяване на разследването срещу турската Halkbank

11:11 | 20.08.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е отхвърлила предложение на Турция освобождаването на арестувания американски пастор Андрю Брънсън да бъде обвързано с облекчаването на глоби в размер на милиарди долари, с които е заплашена голяма турска банка. Това съобщава източник на в. Wall Street Journal от Белия дом, според когото всички останали двустранни въпроси няма да бъдат обсъждани преди освобождаването на Брънсън.

Арестът на пастора бе един от поводите за последното влошаване на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара и подпомогна за срива на турската лира до рекордно ниски стойности през последния месец.

Отказът на САЩ за уреждане на въпроса поставя основите за нов кръг американски ограничения срещу Турция, които може да влязат в сила още тази седмица.

Администрацията на Тръмп иска Турция да освободи Брънсън, който е обвинен в съпричастност към опита за преврат в Турция от 2016 г., както и трима други турски граждани, работили за американското правителство.

От своя страна Анкара е поискала в замяна на американските искания САЩ да се откажат от разследването срещу турската Halkbank, която е застрашена от тежки глоби заради предполагаемо нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Според източника от Белия дом САЩ са дали да се разбере, че спорните области в двустранните отношения между двете държави, включително и глобите срещу Halkbank, могат да бъдат обсъждани само след освобождаването на Брънсън.

„Истински съюзник в НАТО не би арестувал Брънсън на първо място“, казва източникът пред в. Wall Street Journal.

По-рано този месец американската администрация наложи санкции срещу двама турски държавни представители и удвои митата за вноса на турски метали, като финансовият министър Стивън Манучин заяви, че Вашингтон се готви за предприемането на нови ограничения.

Турция и САЩ водят продължителни преговори във връзка със заплахата от значителна глоба срещу Halkbank, но без да бъде постигнат значителен напредък. Банката я очаква и продължаващо разследване отвъд Океана.

Halkbank наскоро отговори на искане по призовка от американската Служба за чуждестранни активи и контрол към финансовото министерство, но отговорът на банката е бил сметнат за недостатъчен от американските власти, посочи още източникът от Белия дом. Вашингтон е поискал от Анкара Halkbank да действа в съответствие с американската правна система, преди да става въпрос за каквото и да е било обсъждане на облекчаване на санкциите, допълва още запознатият.

Турската финансова институция, известна официално като Turkiye Halk Bankasi A.S., е един от най-големите държавни кредитори. Според правителството на президента Реджеп Ердоган обвиненията срещу нея, че е помогнала за това Иран да заобиколи американските санкции, са безпочвени и се основават на фалшифицирани документи.

Други спорни точки между двете държави включват турските мита срещу американски износ, които бяха въведени след удвояване на американските налози за турски метали. Също така Службата на американския търговски представител е започнала преразглеждане на безмитния достъп на Турция до американски пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
децата разбраха, но не и ти (което си е нормално) ... само на теб ли не ти стана ясно че преврата беше организиран от ердо зада си прекара промените в конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
KPetkov
преди 5 години
И аз си мислех, че "истински съюзник в НАТО" не би спретнал държавен преврат на сюзниците си, ама 2015 г. показа, че няма истински съюзници, а само истински интереси. Ердоган ще си научи урока по трудния начин.Истински съюзник в НАТО не би арестувал Брънсън на първо място, казва източникът пред в. Wall Street Journal.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
Jorkata
преди 5 години
Като се събудиш от комата и си махнеш розовите очила - ще разбереш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 5
mrynmryn
преди 5 години
Ето за какво била цялата разправия... Ердо да няма акции в банката? Или банката е твърде обвързана с държавата, както нас ни бяха нашили в КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 5
naglia
преди 5 години
Алоо, Анкара тва да не ви е пазара на Капалъ Чарши, като султана е такъв тарикат сега ще сгрибате, никой нема да ви бръсне пазарлъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 5
red6
преди 5 години
Тия да се радват, че не се разследва как е ставала търговията на исл. държава със другата част на света, че тоя нефт и горива, дето изнасяха не е много далече от акъла от къде са минавали, както и парите де. Та тая банка, че ще го преду-ха е ясно, бая глоби ще има. Въпроса е, след нея да не тръгнат и другите баМки в султаната. Това да му мисли Rдоги-доги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още