IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещата Путин-Меркел диалогът се превръща в процес

В Германия искат да имат постоянен диалог с Русия по всички настоящи важни теми: енергетика, сигурност, Украйна, Сирия, смята Любомир Кючуков

21:34 | 20.08.18 г. 1
След срещата Путин-Меркел диалогът се превръща в процес

Диалогът между Германия и Русия се превръща в процес, още повече, че Германия държи въпросите за европейската сигурност да се решават с участието на Русия, а не без нея. Това е мнението на Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Срещата между канцлера Меркел и президента Путин действително беше важна, защото тя надхвърля контекста на двустранните руско-германски отношения. Тя има своите измерения от гледна точка на европейския контекст, а също така относно глобалните процеси и глобалната сигурност. Въпреки че беше двустранна, във всеки аспект от нея присъстваше Тръмп“, коментира той.

Кучуков обясни, че докато срещата Тръмп-Путин беше важна от гледна точна на събитийност, в тази среща се разбра, че в диалога между Русия и Германия става дума за процес. Неслучайно първото послание на канцлера Меркел, цитирано от дипломата е, че в Германия искат да имат постоянен диалог с Русия по всички настоящи важни теми: енергетика, сигурност, Украйна, Сирия и други.

„Германия винаги е била една от страните, които независимо от различията си с Русия, е настоявала за диалог. Тя е от тази част на европейските държави, които мислят за европейската сигурност през призмата на нейната неделимост – с участието на Русия, а не без нея“, посочи Любомир Кючуков и добави, че в Централна и Източна Европа се виждат повече последиците от конфронтацията с Русия и се наблюдава умора от това противопоставяне.

Според него едностранно решение на въпроса Украйна не може да се реши без Русия.

“Проблемът Крим за дълго време ще влошава отношенията на Европа с Русия, но по голяма част от настоящите международни конфликтни точки Германия и Русия, както и ЕС и Русия имат интереси от общо решение”, прогнозира Любомир Кючуков.

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 5 години
съвет към сайта ... вместо да викате платени псевдо експерти, които са подигравка към нас и сайта ви, по добре напишете същата статия но с вашето лично мнение ... нали сте уж журналисти ! това е журналистическата работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още