IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладните за сделки инвестиционни банкери са предпазливи към Tesla

Дебатите дали отписването на компанията от борсата е осъществимо поляризираха банкерите

17:55 | 22.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Планираното делистване на Tesla, оценявана на 72 млрд. долара, от главния ѝ изпълнителен директор Илон Мъск изправя инвестиционните банкери пред дилема – да пренебрегнат притесненията доколко сделката е осъществима или да рискуват да пропуснат най-голямата придобивка на годината, пише Ройтерс.

Мъск не само свари инвеститори и анализатори неподготвени, когато по-рано този месец обяви в Twitter, че смята да извади американския производител на електромобили от борсата, а също така предизвика сътресения в света на инвестиционното банкиране, което реагира на новината с вълнение и изумление.

Причината е, че никоя друга компания с размерите на Tesla не е била придобивана от инвеститори, както предложи Мъск, вместо да бъде погълната от по-голяма компания. Освен това стандартният метод да се направи това чрез обременяването на компанията с дълг чрез т. нар. изкупуване със заемен капитал не е вариант за Tesla, тъй като тя вече обслужва огромен дълг от 11 млрд. долара и не постига никаква печалба. Компанията обяви оперативна загуба през 2017 г. в размер на 1,6 млрд. долара.

Дебатите дали сделката е осъществима поляризираха банкерите. По време на конферентен разговор в инвестиционна банка миналата седмица дискусия дали сделката е голяма възможност или огромен риск се превърнала в размяна на реплики на висок глас, разказва един от банкерите, пожелал да остане анонимен.

„Предвид размера на сделката, възможностите на компанията за поемане на дълг и притока на средства банкерите са предпазливи в прогнозите си дали сделката ще се случи скоро“, казва Стефан Селиг, бивш високопоставен банкер в Bank of America, основател на компанията за финансови и стратегически консултации BridgePark Advisors, която не участва в сделката.

Банкерите, които искат да бъдат консултанти по сделката, ухажват Мъск и специалния комитет от членове на борда на директорите на Tesla, който ще прецени независимо ползите от очакваното предложение на главния изпълнителен директор.

Работата за Мъск може да създаде риск и за репутацията, тъй като Комисията за ценните книжа и борсите разследва фактическата точност на твърдението му в Twitter, че финансирането на сделката е осигурено, разкриват запознати източници.

Но много банкери смятат, че това няма да бъде пречка заради мащаба на потенциалната сделка.

„Това вероятно няма да е достатъчно, за да промени мнението на даден банкер дали има добра възможност или не“, казва Тед Смит, съосновател и партньор в инвестиционната банка Union Square Advisors, която не опитва да спечели роля в сделката за Tesla.

Мъск, който притежава около една пета от компанията, съобщи в блог публикация миналата седмица, че действителният размер на сделката няма да е по-малък от 72 млрд. долара, защото според неговите сметки две трети от акционерите на компанията ще изберат варианта, който той им предложи – да запазят дяловете си и да продължат да бъдат инвеститори в частна компания, вместо да изтеглят средствата си.

Мъск каза още, че Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който стана акционер в Tesla по-рано тази година с дял от малко под 5%, може да му помогне да финансира кешовата част от сделката, въпреки че според близки до фонда източници той не гледа сериозно на такава перспектива.

Трофейна сделка

Засега няма прецедент големи индустриални акционери и хиляди малки инвеститори да прехвърлят дяловете си в трансакция с подобен размер и правни експерти предупреждават, че осъществяването ѝ ще изисква внимателно стъпване в регулаторно минно поле.

Ако сделката бъде структурирана като изкупуване със заемен капитал, консултантите на Tesla също може да спечелят 90 до 120 млн. долара от хонорари, а съветници на инвеститорската група на Мъск може да заработят от 30 до 50 млн. долара. Разходите по финансирането на дълга може да достигнат 500 млн. долара, показват изчисления на финансовата консултантска компания Freeman & Co.

Но ако сделката за Tesla бъде осъществена чрез партньори с инвестиционни намерения и малко дълг, както очаква Мъск, разходите ще бъдат значително по-ниски, показват сметките на Freeman. Това я превръща повече в трофейна сделка, отколкото в доходоносна възможност за банкерите.

Миналата седмица банкери от Goldman Sachs Group предложиха да консултират Мъск. Банкери от Goldman имат близки връзки с него повече от десет години, които доведоха до първичното публично предлагане на Tesla през 2010 г.

Близки източници до Morgan Stanley заявиха във вторник, че банката също е близо до това да бъде наета от Мъск, въпреки че в момента тя консултира конкурента на Tesla Lucid Motors за привличане на потенциални инвестиции от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, съобщават източници на Ройтерс.

Morgan Stanley беше топ финансов съветник на Tesla през годините, което я превръща в основен кандидат за привличане на дългово финансиране, ако такова е необходимо, допълват източниците.

Не липсват кандидати и за финансови консултанти на специалния комитет на Tesla. Evercore Partners Inc, която съветва Tesla преди две години по придобиването й на компанията за възобновяеми енергийни източници SolarCity за 2,6 млрд. долара и също така консултира Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия за потенциалната му инвестиция в Lucid Motors, е една от банките, която се стреми да съветва специалния комитет на Tesla, разкриват източниците.

Други инвестиционни банки, които се стремят към ролята на финансов консултант на специалния комитет на Tesla, са Centerview Partners, Lazard, Moelis & Co и Perella Weinberg Partners, допълват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
И днес има статия за Тесла, спокоен съм;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 5 години
нормално и нищо ново под слънцето ... едно време Дж.Пи.Морган като е искал да инвестира в светещите стъклени топки на Едисон, баща му (дъртия банкер) е бил твърдо против и го е мислил (Едисон) за измамник ...Прсто старите мозъци не разбират иновациите ... пак добре че не се горим още по кладите и по площадите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още