IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на норвежкия инвестиционен фонд да изостави петрола срещат съпротива

Според експерти досегашната стратегия за фонда е успешна и без активите в газовия и петролен сектор може да се стигне до по-ниска възвръщаемост и засилен риск

21:15 | 24.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежкият инвестиционен фонд на стойност 1 трлн. долара срещна съпротива на плана да се откаже от акциите си за над 40 млрд. долара в петролния и газов сектор.

Комисия, назначена от правителството, публикува в петък препоръката си срещу отказването от този вид книжа. Според нея подобна мярка ще има слаб ефект върху предпазването на Норвегия от поевтиняващите цени на „черното злато“, като също така ще измени успешната досега инвестиционна философия на фонда.

„Тази инвестиционна стратегия е проста, с добра основа и служи добре на фонда“, се казва в доклада на тричленната комисия. Според нея, ако бъдат изключени енергийните акции, може да се стигне до по-ниска възвръщаемост или по-висок риск.

Очаква се правителството да направи своя собствена оценка на въпроса преди той да бъде разгледан от парламента. Но според финансовия министър Сив Йенсен докладът, както и съветите от фонда и кръга обществени консултации, „представляват солидна основа за взимане на решение“.

Най-големият суверенен фонд в света поднесе изненада на пазарите, след като в края на миналата година предложи съкращаване на своите акции в петролния и газов сектор. Оттогава насам опозицията в норвежкия парламент даде сигнал, че би могла да подкрепи плана, а воденото от консерваторите правителство на малцинството все още не е излязло с категорична позиция.

В своето предложение от ноември фондът посочва, че Норвегия като цяло е прекомерно изложена на волатилността от цената на „черното злато“ като най-голям европейски износител и инвеститор в индустрията. Отдръпването на фонда от газови и петролни акции ще направи страната по-малко уязвима на евентуално „постоянно понижение“ на цените, посочиха още от фонда.

Най-голямата норвежка партия – опозиционната Работническа партия, посочи, че все още остава положително настроена към препоръката на фонда, но ще изчака анализа на правителството, преди да вземе окончателно решение.

Новината за решението на комисията е поредният успех за привържениците на петролните активи, след като във вторник фондът съобщи, че e добавил 1,8% към печалбата си за второто тримесечие, подпомогнат отчасти от 13% възвръщаемост на петролните и газови активи. Фондът държи 6,2% от капиталовия си портфейл в газови и петролни компании, което към края на юни се равнява на 41 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
я виж това :https://***.ssb.no/en/energi-og-industri/statistikker/petroleumsalg/aarдали пък не бързат да се оттърват на печалба докато тренда е положителен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още