IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом започна разследване срещу Google след изказванията на Тръмп

Държавният глава обвини компанията в манипулиране на резултатите от търсенето

08:48 | 29.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Белият дом разследва Google след изказванията на президента Доналд Тръмп за компанията, предава Ройтерс.

Във вторник държавният глава обвини търсачката в промотирането на негативни новини за него и скриването на „честното медийно“ отразяване на неговите дела. Той обеща да обърне повече внимание на ситуацията, но не разкри подробности за действията, които може да предприеме.

Атаката на Тръмп срещу звеното на Alphabet се случва след вълна от негативни негови коментари срещу технологични компании, включително срещу Twitter и Facebook, които бяха обвинени в това, че не дават гласност на консерваторите. Amazon.com пък беше нападната от Тръмп, който заяви, че тя засяга малкия бизнес и се възползва от своята твърде изгодна сделка с Американските пощенски служби. Държавният глава често обвинява и новинарските агенции за манипулативно отразяване на събитията.

Google отрече каквато и да било политическа намеса, посочвайки в изявлението си, че търсачката ѝ „не е използвана за създаването на политически дневен ред и не манипулира резултатите спрямо нито една политическа идеология“.

В няколко туита този вторник Тръмп коментира, че резултатите при търсене на „Trump News” в Google са „насочени“ срещу него, защото показват единствено статии от медии като CNN и такива срещу консерваторите, предполагайки, че тази практика е незаконна.

„Смятам, че Google наистина се възползва от нашия народ“, заяви Тръмп в Овалния кабинет. „Google, Twitter и Facebook се насочват към много проблемна територия и трябва да бъдат много внимателни. Това не е справедливо спрямо големи части от населението“.

Facebook е отказала да коментира темата. Twitter също не е откликнала на запитването за коментар. Когато са свидетелствали пред Конгреса, и двете компании са отричали да са ангажирани с каквато и да било цензура.

Нито Тръмп, нито Белият дом посочват подробности относно това с каква правна обосновка разследват Google.

Икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу по-късно заяви пред репортери, че Белият дом „разглежда“ Google, посочвайки, че администрацията ще направи „някои разследвания и анализи“, без да даде повече подробности.

По-рано това лято новият републикански председател на Федералната търговска комисия Джоузеф Симънс заяви, че агенцията ще следи внимателно големите технологични компании, които доминират в интернет. При предишно разследване комисията реши, че Google вероятно разработва функция в търсачката си, която цели да пречи на други компании.

През юни демократът Кийт Елисън призова комисията да разследва предполагаемото антиконкурентно поведение на Google в сферата на онлайн търсенето и рекламата.

Източници от Конгреса твърдят, че за Тръмп може да се окаже трудно да намери начин да разследва Google за резултатите от търсенето, а Конгресът едва ли ще прокара нов закон по въпроса.

Книжата на Alphabet приключиха вчерашната търговия в САЩ с понижение на цената от 0,8% до 1245,86 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Google не е просто сайт за разнообразна информация. Той предоставя нещо като метаданни, т.е. информация за информацията. Поради неизбежното "Те контролират какво можем и какво не можем да видим", влиянието на тези метаданни върху посоката в която ще търсим и получим информация се мултиплицира многократно. Цели клонове от информация могат да останат скрити, невидими, Ето от къде идва и гневът на Тръмп. Не мисля, че Белият дом може да направи много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още