IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай измества част от производството си в Африка заради санкциите от САЩ

Китайският президент Си Дзинпин обеща инвестиции и финансиране за 60 млрд. долара в подкрепа на развитието на африканските държави

18:48 | 03.09.18 г. 2
<p>
	<em>Президентът на Сиера Леоне Джулиъс Маада Био се ръкостиска с китайския министър-председател Ли Къцян, Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Сиера Леоне Джулиъс Маада Био се ръкостиска с китайския министър-председател Ли Къцян, Снимка: Ройтерс

От няколко години насам Китай насочва все по-сериозни инвестиции в Африка, която се оказа привлекателен пазар за азиатските инвеститори.

Пекин засилва влиянието си на този континент, като отправя сериозно предизвикателство към Запада. Със стокообмен от 170 млрд. долара за изминалата година Китай изпреварва както САЩ, така и бившата колониална сила Франция като основен търговски партньор на Африка, предава БТА.

Мястото на този континент в китайската търговия, вложения и планове в сферата на сигурността, ще бъде изтъкнато на Форума за китайско-африканското сътрудничество, за участието в което в Пекин пристигат редица африкански лидери. 

Връзките на Китай с Африкa вече не опират само до осигуряването на суровини. Китайските компании местят част от производството си натам заради повишаващата се цена на труда в страната.

Фабриката на китайският прозиводител на конфекция C&H Garments се намира в разположената върху 300 хектара специална търговска зона в покрайнините на столицата на Руанда Кигали.

Тук инвестират десетки частни и държавни китайски компании.

По оценки на консултантската компания McKinsey& Company в момента над 10 хил. китайски компании работят в Африка, взимайки на работа милиони местни жители.

Търговският спор между Китай и САЩ продължава да се изостря и Пекин все повече се оглежда за нови търговски партньори.

„Ще бъде интересно да видим доколко категорично ще се позиционира Китай като алтернатива на САЩ, изтъквайки значението на свободната търговия и мултилатерализма“, заяви Сабине Мокри от Института за китайски изследвания в Берлин.

Пекин ще използва срещата, за да популяризира инициативата си „Един пояс, един път“, чиято цел е да се изгради трансконтинентална търговски и инфраструктурна мрежа, допълнени от големи проекти в Африка.

В Кения, Нигерия, Етиопия, Танзания, Ангола и Мароко китайските инвеститори вече са построили важни железопътни линии, изградили са хиляди километри автомобилни пътища, болници, и правителствени сгради. Финансирани са дори цели градове като разположение на площ от 9 кв. Км Нова Сидаде де Киламба в Ангола.

Освен търговски интереси Китай има за цел да подобри и военното си сътрудничество с африканските страни.

Според експерти чрез това сътрудничество Пекин иска да гарантира икономическите си интереси на континента и сигурността на морските пътища.

През 2017 г. Китай откри първата си военноморска база в района на Африканския рог, откъдето оказва поддръжка на мироопазващите операции по линия на ООН.

Въпреки това много експерти виждат в политиката на азиатската страна опит за налагане на доминантно влияние на континента.

Пекин с удоволствие работи с африканските държави като Судан, Ангола и Зимбабве, стига тези страни да гарантират достъп до природните си ресурси, смята икономистът и политолог от ЮАР Уилям Гумеде.

„Строителните договори се сключват с Китай в замяна на концесии за рудодобив подобно на споразуменията със Замбия и Зимбабве или пък се отпускат заеми срещу дял в местната нефтодобивна промишленост, както е случая с Ангола“, добавя Гумеде.

Според него търговията между Китай и Африка е еднопосочна – не китайския пазар не се продават почти никакви африкански стоки и страните от континента няма да спечелят нищо от партньорството си с Пекин.

По време на откриването на Китайско-африканската среща на върха в Пекин китайският президент Си Дзинпин обеща финансова подкрепа от 60 млрд. долара за африканските държави. Помощта ще бъде предоставена под формата на инвестиции и финансиране на различни институции и компании. Освен това Китай ще увеличи своя внос от Африка, по-специално този на несуровинни продукти, и ще улесни издаването на облигации от африкански финансови институции в Китай.

Около 146 млн. долара материална помощ ще отпусне Пекин за развитието на селското стопанство на континента. Освен това ще бъдат изпратени 500 висококвалифицирани специалисти, за да помогнат на развитието на земеделския сектор, допълва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 5 години
И без силна национална валута.Така като ги гледам, братския китайски народ се опитва да изнесе поне материалите от строителния си бизнес - че нещо почва същия да глътва вода в Китай. Та че да не стане ефекта на доминото - да тръгнат и другите индустрии свързани със строителството подир него. Има стотици хиляди, дори милиони празни жилища, новопостроени призрачни градове, а това БВП трябва да расте постоянно, за да не се усети плебса, че хем е в книга на Оруел, хем нещо вече не забогатява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 5 години
Истината е че Китай са САЩ, но без оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още