IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достигнат ли е пикът на наемите на жилища в София?

Експерти от четири големи града коментират ситуацията на пазара пред портала Imoti.net

16:35 | 03.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През септември се наблюдава засилен ръст на наемния пазар. Каква е текущата ситуация, какви са прогнозите и отговаря ли пазарът на имоти на търсенето? Порталът Imoti.net потърси експерти от четири големи града за коментар.

Димитър Георгиев - Дрийм вижън недвижими имоти, София

В последната година най-предпочитаните райони в София са Център, Лозенец, Младост. Естествено има интерес към Студентски град и районните около него, Овча Купел (като основно търсенето в тези части е от студенти).

Семейства все повече търсят в близост до големите градски паркове, както и в комплекси от затворен тип. Районите покрай метро станция също са предпочитани от потенциалните наематели. Освен съотношението на добро качество/цена на имотите, които се предлагат под наем, наемателите все повече търсят и опция за гараж или паркомясто към наемания имот.

Средните наемни цени за апартаменти в София са в порядъка от 4 до 6 евро на квадратен метър, като в някои райони (Докторски паметник, Идеален център, Иван Вазов, Лозенец, Изток) цените са около 7-8 евро на квадратен метър.

Прогнозата ми за наемните нива на жилищата под наем, е че пикът на цените е достигнат и оттук нататък вариантите са два - да се запазят цените или да започне лека промяна надолу. Основната причина е, че през изминалите 2-3 години се закупиха много апартаменти на зелено с цел инвестиция и отдаване под наем.

Пламен Минев -  Фактор, Пловдив

Най-предпочитани райони за наемане на жилища в град Пловдив са Център, районите около висшите учебни завдения, квартал "Кършияка" и около новата сграда на Пловдивския университет. Недостиг на отдавани под наем жилища има на малки такива - от порядъка на 35 - 55 кв.м. Те са и най-търсени от клиентите.

Прогноза за цените на наеми не може категорично да се направи. Цените в момента варират между 250,00 и 500,00 лв. Като цяло има усилено търсене на малки жилища, но за съжаление те не достигат на пазара за недвижими имоти.

Георги Заверджиев - Easy Rent, Варна

Пазарът на наеми във Варна се движи с умерени темпове. В последните години покачването на цените варира около 5-10% на годишна база, като това повишение не е равномерно, а най-голямо влияние оказва на първо място района в който се намира имота. Най-търсени си остават едностайните и двостайни жилища в централната част на града с цени от 400 до 500лв. В последно време се наблюдава покачване на броя на собствениците, които предпочитат да предлагат жилищата си на нощувки, вместо да ги отдават дългосрочно, което рефлектира на предлагането на жилища.

Тази тенденция се наблюдава предимно в районите, които са на пешеходно разтояние до морската ивица. Интересен факт е все по-голямото търсене на самостоятелни къщи от 150 до 300 кв.м в и около Варна, където цените могат да достигнат до 1000 евро на месец.

В последно време се забелязва нов тип наематели на квартири във Варна - хора на средна възраст, предимно от Западна Европа, които предпочитат да се радват на благоприятния климат във България, а и на по-добър стандарт на живот, колкото в собствените си страни, което според мен ще е и тенденция в следащите години.

Донка Павлова -  ФОРОС - Национална Компания Недвижими Имоти, Бургас

Последните няколко години пазарът на недвижими имоти в Бургас предостави възможности за добри инвестиции в нови жилища. Това предопредели и характера на отдаваните имоти под наем – нови жилища, в нови сгради с ново и модерно обзавеждане. Тази тенденция ще продължи и за близките 2-3 години.

За летния сезон се търсят обзаведени едностайни и двустайни жилища, цени - 300-500 лева, във всички райони на града.

Тристайните жилища се търсят за по-дълъг срок за наемане. Напълно обзаведените, с нови и модерни мебели се търсят предимно от специалисти, командировани служители и работници, обичайно в центъра и комплекс "Лазур", в нови сгради с добра инфраструкткура. Цени – 600-1000 лева.

Необзаведените тристайни или двустайни жилища се търсят от семейства, избрали Бургас като място за по-добра работа и по-добро заплащане. Търсят се във всички райони на града, цени – до 400 лева.

Старите жилища със стари мебели в стари сгради се търсят все по-малко и се отдават все по-трудно. Такъв тип жилища обикновено се наемат от клиенти с малки и несигурни доходи, което създава проблеми при заплащането.

Складови площи: Все още в Бургас се наблюдава недостиг на големи складови площи от порядъка на 1000-3000 кв.м. Новите складови площи в промишлената зона по посока кв.Лозово и кв.Долно Езерово предоставят възможности, но все още са недостатъчни. Големи инвеститори започват строителство на нови складови бази, с ново и модерно оборудване. Предлагани и очаквани цени – 5-7 лв/кв.м.

Офиси: Търсят се офиси в нови офис сгради, с контролиран достъп и климатизация – цени – 8-10лв/кв.м. Малките офис площи – до 100 кв.м. се търсят предимно в центъра. Големите офис площи до и над 1000 кв.м. се търсят в промишлените зони и до големите търговски вериги. В Бургас все още има недостиг на големи офис площи "OPEN SPACE".

Слабо е търсенето на търговски площи в центъра на града, в пресечки на "Александровска" и "Богориди". И през летния сезон има доста свободни партерни помещения. Търговците търсят магазини на "Александровска" в частта от пл. "Тройката" до хотел България или в МОЛ "Галерия" и МОЛ "Плаза", на цени 40-60 лв./кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
"Достигнат ли е пикът на наемите на жилища в София? "Зависи кой се пита и към коя заинтересована група спада запитаният :)Купувачите и наемателите винаги ще казват че е достигнат отдавна, а останалите ще твърдят обратното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още