IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг остава най-силният жилищен пазар в света

Ако България беше включена в класацията на Global Property Guide, щеше да заема пето място в света

13:38 | 05.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг остава най-силният жилищен пазар в света, сочат данни на сайта Global Property Guide. През второто тримесечие цените на жилищата в града са се повишили с 13,15% спрямо същия период на миналата година. Спрямо предходното тримесечие също е отчетен ръст от 5,05%.

На второ място е Ирландия с ръст на цените на жилищата от 11,57% на годишна основа и с 2,22% на тримесечна основа. Третото място е за Сингапур, където цените на жилищата отчитат ръст от 8,53% на годишна основа и с 3,19% на тримесечна основа.

Десетката се допълва от Холандия, Макао, Естония, Македония, Мексико, Тайланд и Португалия.

България не е включена в класацията на Global Property Guide, тъй като все още не са публикувани данни за цените на жилищата у нас през второто тримесечие. През първите три месеца на годината обаче беше регистриран ръст от 7,1% на годишна основа, което щеше да постави страната ни пето място в класацията, точно след Холандия.

25 от 39 жилищни пазара в света, които до момента са публикували данни, отчитат поскъпване на жилищата.

Катар е бил най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 16,91% на годишна основа и 6,62% на тримесечна основа. Следват Украйна със спад на цените от 7,81% на годишна и 1,94% на тримесечна база и Дубай с понижение от 7,63% на годишна основа и 1,33% на тримесечна основа.

Повечето страни в Европа са продължили да отчитат силно нарастване на цените на жилищата и през второто тримесечие, като 13 от 20 европейски жилищни пазара, за които са налични данни отбелязват ръст на годишна основа.

Два от петте най-силни жилищни пазара в света се намират в Азиатско-Тихоокеанския регион, като цените на жилищата са нараснали в шест от деветте страни, за които са налични данни за второто тримесечие.

Китайският жилищен пазар обаче забавя темп благодарение на новите регулаторни и парични политики, които са оказали влияние върху предприемачите и спекулативните купувачи. В Шанхай ценовият индекс за старите жилища е намалял с 3,51% на годишна основа през второто тримесечие спрямо ръста от 6,76% през същия период на миналата година. През последното тримесечие цените на жилищата в Шанхай също отчитат спад от 0,81%.

Близкият изток остава най-слабо представящият се регион в света по отношение на цените на жилищата, като два от трите най-слаби жилищни пазара се намират там – Катар и Дубай. Причината е лошото икономическо положение на региона заради ниските цени на петрола и продължаващата политическа и дипломатическа криза. Икономиката на Близкия изток постигна ръст от едва 1,1% през 2017 г., което е най-бавният ѝ темп от от осем години насам.

След пет години на силен ръст на цените на жилищата американският пазар остава изненадващо жизнен. Индексът на цените на жилищата на  Federal Housing Finance Agency отчете ръст на годишна основа от 3,67% през второто тримесечие и с 0,07% на тримесечна основа.

В същото време жилищният пазар в Канада регистрира рязко забавяне заради въвеждането на мерки за охлаждане на пазара и повишаването на лихвите по ипотеките. Цените на жилищата в 11 големи града в страната са нараснали само с 0,41% през второто тримесечие спрямо ръста от 13,02% през същия период на миналата година. На тримесечна основа цените на жилищата в страната са отбелязали ръст от 1,68%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 5 години
добре де, как може да включите град-държава в тая класация (знам че е част от Китай :):)) искам утре класация за количеството земеделски ниви по държави и пак да го включите плюс сан марино, малта и лихтенщайн Колко свободни парцела за строене има в Хонконг ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още