IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: ЕЦБ ще повиши лихвените проценти постепенно и бавно

Според финансиста Борис Петров различните държави в еврозоната имат и различна степен на експониране към държавните ценни книжа

09:15 | 06.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите от еврозоната ще бъдат засегнати от покачването на лихвените проценти по различен начин. Съответно би следвало фискалният отговор да бъде различен. Това коментира финансистът Борис Петров в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Той обясни, че различните държави в еврозоната имат и различна степен на експониране към държавните ценни книжа на съответната държава.

„Налице е т.нар. „home bias” – националните търговски банки да закупуват по-голяма част от националните ценни книжа в своите баланси, което ги прави уязвими. При покачването на лихвените проценти съответно цените на ценните книжа спадат, преоценяват се и генерират едни отрицателни разлики, които минават или през печалбата, или като отчисления от капитала“, посочи експертът. Според него налице ще бъде негативен ефект в зависимост от това колко е висок делът на съответните държавни ценни книжа в баланса на съответните банки.

По думите на Петров в известна степен този негативен ефект ще бъде компенсиран от гледна точка на повишаването на нетния лихвен приход, който банките ще реализират от повишаването на лихвените проценти.

„В преходния период ЕЦБ ще бъде достатъчно предпазлива, за да не доведе този цикъл на промяна на паричната политика до негативни ефекти по отношение на финансовата стабилност“, допълни той.

Според финансиста ефектът ще бъде много постепенен и много бавен.

„Ако в САЩ повишението беше с по 25 базисни точки на тримесечие, не очаквам в еврозоната да бъде повече от 25 базисни точки на полугодие. И това едва ли ще се случи по-рано от 2020 година“, прогнозира той.

Подробности от разговора може да намерите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
red6
преди 5 години
на*палм... много странни неща цензурирате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Това плавно вдигане на лихвите може да помогне на пазари с добра регулировка и разумни купувачи/продавачи. На българския "пазар", който е джунгла (сериозно надценен на всичкото отгоре) и фраш със спекуланти ще е като хвърляне на *** върху изсъхнала степ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Полезният подход е зачитането на истината, че същественият причинител за сегашните актуални проблеми в Европейския съюз е работата на Европейската централна банка без защита срещу щетите от еврото.Допусканата неправилност подсигурява провалът на Еврозоната.Еврозоната може да бъде спасена само със защита срещу щетите от еврото.Възможностите за еврозоната са: Първа: При запазването на работата на Европейската централна банка без защита срещу щетите от еврото щетите се увеличават.Втора: При работа на Европейската централна банка със защита срещу щетите от еврото е прекратен водещият причинител за сегашните щети в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Постепенното увеличение на лихвите на ЕЦБ няма да спаси имотния колапс, който предстои в България и който вече е в начален ход. Само гледайте кво ще стане, шоуто ще е голямо. До 2 - 3 години всички инвестирали в имоти при изкуствено завишените цени, ще загубят до 30 - 40% от вложените пари в тях. Обзалагам се с всеки, който е на обратното мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още