IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските стратегически резерви от въглища са под обстрела на Съвета на ЕС

Берлин смята, че стратегическият резерв е необходим за процеса на преминаване към възобновяеми енергийни източници, основна глава от енергийната реформа на ЕС

20:42 | 07.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Група от седем държави, включваща Франция, Полша, Унгария, Италия, Гърция, Ирландия и Великобритания, излязоха с обща позиция относно реформата на европейския енергиен пазар, като заявиха, че стратегическите резерви на електроенергия не трябва да бъдат фаворизирани от регулаторите, предава Euractiv.

Изявлението е насочено към Германия, която през 2015 г. затвори осем въглищни електроцентрали, захранвани с лигнитни въглища, прехвърляйки ги към своя „стратегически резерв“. Този резерв може да бъде използва като подкрепление в случай на извънредна ситуация. 

От Берлин смятат, че „стратегическият резерв“ е необходим, за да подкрепи прехода на страната към преминаване към възобновяеми енергийни източници. Германската схема получи разрешение от Европейската комисия (ЕК) през февруари, съгласно правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавните помощи.

Полша обаче се оплака от „двойните стандарти“, тъй като схемата освобождава германските въглищни централи от екологичните стандарти, включително и от предстоящите ограничения за въглеродните емисии, които понастоящем се обсъждат като част от продължаващата реформа на енергийния пазар в ЕС.

„Едно от основните ни притеснения е липсата на баланс в подхода на Европейския парламент спрямо различните видове механизми за капацитет“, които правителствата използват при компенсациите за резервните електроцентрали, твърди групата на седемте държави в съвместната си позиция. Страните добавиха, че при новия единен пазар на ЕС правилата трябва да се прилагат по аналогичен начин за всички членки.

„В следствие на това ние не може да се съгласим с приоритизирането на стратегическите резерви като най-добър и предпочитан начин за решаване на проблемите с адекватността. Освен това всички механизми за капацитет, включително стратегическите резерви, следва да отговорят на изискванията за стандартите при въглеродните емисии, определени в новия регламент“, добави групата.

„Стратегическите резерви трябва да бъдат ограничени до работа само в критични ситуации“, се казва в изявлението.

„Механизмите за капацитет са национални схеми, които компенсират електроцентралите, най-вече онези, работещи с въглища, за да останат в режим на готовност, в случаи на извънредна ситуация. ЕК изчисти редица от тези схеми през февруари, което доведе до обвинения в Парламента, че тя е предрешила продължаващите преговори за реформи в единния енергиен пазар на ЕС.

Комисията заяви, че ще преразгледа февруарското решение за държавна помощ в светлината на новите правила и че Германия няма да бъде пощадена от ревизията.

Законодателите на ЕС се срещат във вторник (11 септември) в опит да достигнат до обща позиция относно реформата на пазар на електроенергия. Серията от тристранни разговори, включващa ЕК, Европейския парламент и 28-те държави членки на ЕС в Съвета на ЕС, се очаква да приключат до края на годината.

Полският енергиен министър Кристоф Тхоржевски заяви, че съвместната инициатива на 7-те страни има „общ принос към по-нататъшните дискусии в тристранните срещи“.

„В нашия подход към механизмите за капацитет ние не срещаме до момента подкрепа“, добави той по време на икономическия форум в полския град Криница-Здруй.

„Убеден съм, че единодушното мнение на такава голяма група държави членки на ЕС ще има положително въздействие върху по-нататъшните преговори“, заключи Тхоржевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
gembirdkz
преди 5 години
По принцип целия европейски съюз живее за да е добре Германия,де факто Германия е много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още