IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за пет дни ще се прави онлайн регистрация на дружества в ЕС

На малките и средните предприятия ще бъдат спестени разходи на стойност над 80 млн. евро годишно, прогнозира евродепутатът Емил Радев

18:02 | 07.09.18 г. 2
Само за пет дни ще се прави онлайн регистрация на дружества в ЕС

Новите правила за регистрация на фирми онлайн в рамките на целия ЕС предвиждат срок от пет дни за една регистрация. ООД и ЕООД засега са дружествата, познати у нас, които попадат в обхвата на директивата.

Това обяви Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ / ЕНП в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“В момента само в 17 държави-членки на ЕС имат възможност за онлайн регистрация на дружества, уточни той и посочи, че с директивата за използването на цифровите инструменти в дружественото право на практика ще се въведе възможност в целия ЕС за отдалечена цифрова регистрация на дружества.”

Евродепутатът съобщи, че засега се коментират само два вида дружества, познати в България, – дружество с ограничена отговорност (ООД) и еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД). Поради по-сложните процеси при акционерните дружества засега те няма да влизат в обсега на директивата.

"Ще могат да се регистрират онлайн клонове на дружества в други държави-членки.На малките и средните предприятия ще бъдат спестени разходи на стойност над 80 млн. евро. годишно, ако се въведе онлайн регистрацията в целия ЕС, ще се плащат дистанционно и регистрационните такси, които ще са колкото да покрият административните разходи. Ще е възможно да се изкарват типови образци на дружествени договори, устави, без да се налага използването на голяма квалифицирана правна помощ, да може всеки да регистрира дружество онлайн в друга държава-членка", обясни Емил Радев.

По думите му тези нововъведения ще са от полза за малките и средни фирми, които се занимават с онлайн търговия.

“Когато купувачът има пред себе си форма, работеща онлайн, с регистрация в неговата държава, ще се отнася с по-голямо доверие към нея. Срокът за регистрация, който се предвижда е в рамките на пет работни дни”, уточни той.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Естествено това е само една от многото стъпки които са нужни в нашия случай, много закони трябва да се опростят и осъвремят, закона за ДДС е първия който ми идва на ум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
Ама това ако не е най-важната новина за годината не знам кое ще е(сигурно да ни приемат в G7 само би било по добре), защо още никой не е коментирал за мен е мистерия. Тези които смятат че ЕС е лош за България ами само тази новина и наполовина за мен се е изплатила цената която плащаме да сме вътре. Това е клучова реформа за икономиката и пряко ще повлияе ако е както е написана, намаляне на таксите, ускоряване и цифровизация на услугата. Без да ни накара някой отвън да го направим знаете ли кога ще се наканят нашите политици да направят такава промяна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още