IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Икономическата политика на Тръмп е замислена за свръхбогатите

Според носителя на Нобелова награда доброто състояние на американската икономика не е заслуга на президента

16:57 | 08.09.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джоузеф Стиглиц.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата политика на президента на САЩ Тръмп е замислена за свръхбогатите, заявява в интервю за в. "Монд" американският икономист и носител на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц, цитиран от БТА.

Според него доброто състояние на американската икономика не може да се приписва като заслуга на Тръмп. На първо място той се възползва от започналото по времето на Барак Обама възстановяване на икономиката. Освен това той предизвика силно покачване на бюджетния дефицит, увеличавайки държавните разходи и намалявайки данъците, което, естествено, води до краткосрочен растеж.

Такъв фискален шок във Франция, при който дефицитът скача от з на близо 6 на сто от БВП, дори нямаше да бъде допуснат от европейските разпоредби, отбелязва Стиглиц.

На трето място, борсовите котировки са нараснали толкова много най-вече защото корпоративният данък силно е намалял, което увеличава стойността на компаниите. Според икономиста, ако се сравни положението в САЩ след избирането на Тръмп с това в други страни от региона, става ясно, че няма нищо изключително. Например между 2016 и 2017 година растежът на Канада е бил по-силен от този на САЩ.

Джоузеф Стиглиц предупреждава, че увеличавайки толкова много бюджетния дефицит, Тръмп измества данъчната тежест към бъдещите поколения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
kane
преди 5 години
Тука отдолу и тримата коментиращи са свръхбогати Да е ясно Сите булгаре где принадлежат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 20
studioaa
преди 5 години
Този *** стиглиц сигурно щеше да се ползва с огромен авторитет ако се беше родил в ссср. Той е социалист, който вярва в способността на правителството да бори бедността с увеличаване на социалните придобивки и чрез безусловен базов доход. Той определено не харесва нито свободния пазар, нито опита за изваждане на държавата от образованието, а още по-малко мита с цел противодействие на субсидиите за износ, които Китай предоставя. Стиглеца е поддръжник на световно правителство в сянка, което да взема решенията вместо демократично избраните лидери и парламенти, защото то би било единствения начин да се пребори бедността и и несъществуващото глобално затопляне... Няма никаква разлика между такива като стиглиц и такива като ленин, това са двама идеолози, които имат абсолютно еднотипни платформи и абсолютно еднотипни опорки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
Sokratus
преди 5 години
A Забравих:Обори и това, че дедо Дони намали данъците само на свръхбогатите?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Обори почти всички тези на Щиглиц с невероятни доводи, които след дълго мислене не успях да видя някакъв пропуск в тях!!! Обори сега и защо Канада има по-голям разтеж от САЩ!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 20
shinawatra
преди 5 години
Смех в залата, това е един много нагъл евреин (Стиглиц)! Сравнява САЩ с Франция, бута фалшименто данни и изкривява истината. Типично като за гореспоменатия. Само чукнете Стиглиц в Гугъл и вижте исторически какви прогнози е давал и какви ги дроби - през последните 10 години няма нещо, което да е вярно или да се е сбъднало. За Нобела не знам точно кой, как и защо му го е дал, но и там сигурно има нещо съмнително..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
Sokratus
преди 5 години
Реалността никога не се е харесвала на Нарцисите, особено с оранжев перчем!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
Sokratus
преди 5 години
Какви лоши думи за дедо Дони!!! Този човек - Щиглиц, разпространява фалшиви новини! Канада имала по-висок разстеж от САЩ в периода на управлението на дедо Дони!!! хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още