IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Бъдещият италиански бюджет ще бъде тест за правителството

Не е в интерес на бизнеса да сваля правителството, казват от Конфиндустрия

17:03 | 09.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещият италиански бюджет ще бъде "изпитателен стенд" за новото италианско популистко правителство, заяви пред Франс прес председателят на основната организация на работодателите Конфиндустрия (Confindustria), приветствайки промяната на тона на управляващите през последните седмици.

През лятото в средите на работодателите започна да се надига недоволство, като някои членове на Конфиндустрия дори призоваваха за демонстрации в знак на протест срещу отношението на правителството към тях, информира БТА.

"В началото имаше имаше силно недоволство срещу това правителство заради "Указа за достойнството" (ограничаващ временните трудови договори, съкращенията и преместването на работна ръка в името на достойнството на работещите и компаниите - бел. р.) и отказа му да провежда диалог с нас", отбеляза Винченцо Боча, председател на Конфиндустрия.

По думите му, "изявленията през последните седмици свидетелстват за драстична тактическа промяна на правителството и че то става по-отговорно. Тези изказвания успокоиха безпокойствата на италианските предприемачи и дават надежда, че нещата могат да се подобрят". 

"Вече се говори за средносрочен план, че има воля да не се увеличава прекомерно бюджетният дефицит, че започва да се обръща внимание на растежа и да се казва по-ясно, че страната не възнамерява да излиза от еврозоната, което са важни елементи", допълни той.

Но законът за бюджета, който трябва да бъде представен до 15 октомври, ще бъде "изпитателен стенд за това правителство", предупреди Боча.

Той допълни, че вече не става въпрос за улични протести и че не е в интерес на Конфиндустрия да сваля правителството. "В неин интерес обаче е да няма икономически политики, които увеличават спреда (разликата между лихвите по дългосрочните италиански облигации и дълговите книжа на Германия). Защото за това ще плащат компаниите, домакинствата и италианската държава", подчерта той.

Според него приоритетите трябва да бъдат продължаване на промишлените политики, съставяне на голям инфраструктурен план, включване на най-младите на пазара на труда и ускоряване функционирането на правосъдието, като в същото време да се намалява държавният дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още