IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици са арестувани в Русия при днешните протести, според правозащитници

Промените в пенсионната система са най-непопулярната правителствена мярка от 2005 г.

22:09 | 09.09.18 г. 8
<p>
	Привърженици на Навални протестират в Москва, 9 септември 2018 г. <em>Снимка:&nbsp;navalny.com</em></p>

Привърженици на Навални протестират в Москва, 9 септември 2018 г. Снимка: navalny.com

Хиляди поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални се включиха днес в протести в цяла Русия срещу планираната от правителството пенсионна реформа, информира Ройтерс.

Най-малко 291 от тях са били задържани от полицията, твърди правозащитна организация.

Протестите, някои от които полицията разпръсна с палки и извличане на участниците, са предизвикателство към властите, които се надяват на висока избирателна активност в регионалните избори днес въпреки широко разпространеното недоволство срещу планираното увеличаване на пенсионната възраст, предава БТА.

"Властите не се вслушват в хората и това означава, че е време да се излезе на улицата", заяви екипът на Навални в изявление, разпространено преди протестите.

Предложените промени в пенсионната система, които вече са внесени в парламента, намалиха с около 15 процента рейтинга на президента Владимир Путин и са най-непопулярната правителствена мярка от 2005 година.

Навални, на когото е забранено да се явява по държавната телевизия, а по-рано тази година му бе попречено да се кандидатира в президентските избори срещу Путин, се надява да се възползва от общественото недоволство срещу реформата. 

Той планираше да застане начело на протест в Москва днес, но миналия месец бе осъден на лишаване от свобода за 30 дни. Според Навални присъдата му има за цел да възпрепятства протестите, които се проведоха в 80 руски града, включително Москва и Санкт Петербург.

Правозащитната група ОВД-Инфо твърди, че днес 291 поддръжници на Навални са арестувани от полицията в 19 града, включително някои от най-близките му сътрудници.

В Москва, където властите отхвърлиха искането за организиране на протест, близо 2000 души се събраха на централния площад "Пушкин".

Някои от тях скандираха "Русия ще бъде свободна" и "Путин е крадец" под погледа на полицията за борба с безредиците, която им нареди да се разпръснат под заплаха от съдебно преследване. Част от демонстрантите се насочиха към централната част на Москва, преди полицията да ги спре с метални бариери и понякога с груби арести.

Въпреки повода за протестите, мнозина сред участниците бяха млади хора.

Реформата на пенсионната система предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените при средна продължителност на живота в Русия съответно 66 и 77 години.

В страната днес се провеждат избори за ръководители на 26 от 85-те региона, включително Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Предлагам ти тогава да премахнем пенсионерството в България и да няма такова нещо. Да не хабим пари за глупости. Също така като дойде момента да се "пенсионираш" да не получаваш пенсия. така или иначе само ще тежиш на останалите. Съгласен?. За какво ти е пенсия, оправяй се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 11
Императорът
преди 5 години
Разбира се, журналята "забравят" че сега пенсионната възраст в Русия е ного под европейската !!!Забравят, че навални не е "спрян" да участва в изборите - а има присъда. Русия е демократическа страна, но недотам демократическа, та осъждан да стане президент.Тоже забравят, че реалната подкрепа на тоя *** е нищожна. 2000 души на митинг в най-големият европейски град е смешна цифра - все едно тука - в Триъгълникът на властта, да излязат на масов протест... "босият" и Йоло Денев !!!Мене още ме е яд, че някак не уредиха навални да участва на изборите, да го види цял свят каква нула е - за руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 5 години
Така е като го е страх направо да премахне пенсионерството което е социалистическа измама. Ако го унищожи като система икономиката им ще тръгне и ще станат първа икономика в света за 30 години. Пенсионерството по дефолт периодично за 30 години пропада , но като пропадне както при нас 97-*** се намират *** които да го възтановят.Какъв е смисъла на пенсионерството освен да има който управлява едни гласуващи за него щото да им вдига парите които получават без да работят. А тези които почват да работят трябва да им се взема труда и да не могат да вържат двата края и да си отгледат поколение собственно което нормално да се грижи за тях като остареят а не държавата да им подарява пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
korn
преди 5 години
Ти недей дава ъкъл на руснаците кво да правят в собствената си държава.Ако искат да протестират срещу това че ще работят до като умрат си е тяхно право.Няма тука американци,и извънземни,Путин го прекарва тоз закон и хората са недоволни.Гледай си твойто канче щото даже не си и руснак.Такива чужденци като тебе дето се месят в руските работи руснаците ги бият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
... и толкоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Жириновски и камерите рекоха: 5-6 подстрекателя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
*** = кеелешш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 18
ABBA
преди 5 години
Тия, стига да са си уредили документите за разрешен митинг си протестират на воля! А къде са бе западни *** протестиращите за:"Окупирай Wallstreet"?! Ъ!?Смазаха ги нали.С'я Навални лъже разни хлапета, че ще осъди Русия в чужбина и ще кихнат на всеки *** де се сбие с полицай 10 000 евракис. Тоя номер го позабравиха, що не бачка, но балъци и русофоби в самата Русия никога не са липсвали.Както казват в Русия имаме 2 проблема: дороги и дураки (пътища и ***).Ся запада ги чака тия провокации като манна небесна.Що нещо хлора в Сирия се бави, да подгряваме публиката с новичоци и пр. казачоци !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още