IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: С програмата InvestEU ще се развиват регионални проекти

Средствата при присъединяване към еврозоната ще се влагат за конкретни реформи, но не и за повишаване на жизнения стандарт в страната, посочи Петко Вълков

10:43 | 10.09.18 г. 1
Експерт: С програмата InvestEU ще се развиват регионални проекти

Програмата InvestEU по-скоро цели насърчаване на растежа на икономиките в еврозоната, а би могла да се разглежда и като бъдеща мярка за справяне с кризи. Това разкри Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му недостатъкът ѝ е липсата на оперативност.

„До момента основен агент на този фонд беше Европейската инвестиционна банка. Поради тази особеност по-малки проекти оставаха извън фокус. Едно от решенията след заседанието на ЕКОФИН е, че ще се даде възможност на регионални институции да водят и да реализират проекти от регионално значение“, посочи той.

Вълков обясни, че водещата тема на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН във Виена в края на миналата седмица беше свързана с бюджетните дефицити на страните членки на Европейския съюз (ЕС) и нуждата от тяхното намаляване.

Вълков потвърди, че се очаква обрат на паричната политика на Европейската централна банка през следващата година. Той поясни, че увеличението на лихвените проценти тогава ще е съпроводено с намаляването на програмата за количествено облекчение.

Експертът каза, че Италия се е оказала специалният казус на срещата на финансовите министри именно поради предстоящите промени следващата година и целите, които страната е насочила за бюджетния си дефицит.

„Увеличение на програмата за количествени улеснения за Италия не би било изненадващо, ако лихвите по държавните ценни книжа на страната продължават да се увеличават. Състоянието на държавния дълг в Италия също ще бъде една от водещите теми през следващата година“, смята Вълков.

Според него за момента няма друга страна в Европа, която да донесе същите опасения като Италия, но добави, че все пак Гърция не бива да се пренебрегва, тъй като тя може отново да се окаже засегната заради голямата тежест на публичния си дълг и по отношение на изпълнението на бюджета си и заложените в него цели.

Петко Вълков е на мнение, че забавяне и свиване на ръста на икономиката в Турция биха се отразили най-вече на близките ѝ държави, но определи бъдещият им ефект върху ЕС като „незначителен“.

Вълков коментира и създаването на нов механизъм за подпомагане на присъединяващите се държави към еврозоната. Той напомни, че за момента за това е кандидатствала само само България.

Експертът е на мнение, че този механизъм няма да се използва за повишаване на жизнения стандарт в страната, а по-скоро средствата ще се влагат за осъществяването на някакви конкретни реформи, изисквани от еврозоната.

За криптовалутите и регулацията им Петко Вълков прогнозира, че вероятно нормативните изисквания няма да бъдат толкова свързани с ЕС, а ще се въведат на световно ниво.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
needle
преди 5 години
Хубаво е, че има хора, които да коментират работата на Екофин дори и след като мина нашето председателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още