IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как митата на Тръмп засягат индустриалните имоти в САЩ?

Наемите на индустриални площи могат да намалеят с 50 до 100 базисни пункта в идните 12 до 18 месеца, прогнозира консултантска компания

15:07 | 23.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на ескалацията на търговския спор между САЩ и Китай инвеститорите поглеждат към складовете в търсене на първите знаци за пряко въздействие върху бизнес имотите отвъд океана, пише консултантската компания JLL.

Това лято САЩ наложиха мита на стойност 50 млрд. долара върху редица китайски вносни стоки, а втория кръг от мита на стойност 16 млрд. долара влезе в сила в края на август. Китай предприе сходни мерки срещу американски вносни стоки.

Митата върху стоки от Китай са „допълнителен разход, който тласка надолу търсенето на продукти, което от своя страна намалява търсенето на складови площи за съхраняване на тези стоки“, казва Раян Северино, главен икономист в JLL.

Последиците от митата обаче няма да спрат бума на сектора на индустриални имоти в последните години на фона на нарастването на търсенето от компании за електронна търговия, които се конкурират за складови площи. През първото тримесечие на 2018 г. повишеното търсене е задържало нивото на свободните площи на рекордно дъно от 4,8% за второ поредно тримесечие.

Все пак известно въздействие на митата върху индустриалните площи едва ли ще може да бъде избегнато, а ограниченото търсене ще доведе и до спад на наемите. Налозите вероятно ще намалят ръста на реалния БВП в САЩ с около десет базисни пункта в идните 12 до 18 месеца, което в замяна ще доведе до спад с между 50 и 100 базисни пункта на наемите на индустриални имоти, казва Северино.

Възможно е да възникнат по-големи предизвикателства, ако размяната на мита се засили. Администрацията на Тръмп обмисля налози върху още китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Ответни мита на Китай ще засегнат американски продукти на стойност около 60 млрд. долара.

Какво следва?

Търсенето на индустриални площи на крайбрежните пазари ще бъде засегнато особено тежко, тъй като там до голяма степен е стимулирано от вноса, казва Северино.

Експерти предупреждават, че не се вижда краят на търговския спор, тъй като нито Вашингтон, нито Пекин са готови да отстъпят.

В интервю за CNBC през юли американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху всички вносни стоки от Китай. „Готов съм да стигна до 500 млрд. долара“, заяви той. През 2017 г. в САЩ са били внесени китайски продукти на стойност 505 млрд. долара.

Мита върху толкова голям обем от китайски стоки „ще доведат до сериозни негативни систематични последици за икономиката и индустриалния пазар, но е малко вероятно да предизвикат рецесия“, казва Северино.

Строителни разходи

Първите кръгове от американски мита върху китайски стоки продължават да оказват влияние върху бизнес имотите. Налозите върху стоманата, алуминия и дървесината, които бяха наложени през първите три месеца на 2018 г., вече повишиха разходите за строителство и потенциално могат да се отразят негативно на индустрията.

Цените на меката дървесина са се повишили с 19,5% от юли насам на годишна база, сочи Индексът на производствените цени. В същото време цените на стоманените продукти са нараснали с 12,4%, а на алуминиевите – със 17,8%.

„Данни от клиенти показват, че митата вече правят неосъществими някои проекти и забавят обектите в строеж. Недостатъчното строителство може да повиши стойността на съществуващите жилища заради недостатъчното предлагане и голямото търсене и несъмнено ще засегне инвестициите и икономическия растеж“, смята Северино. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
shellymarr1115
преди 5 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми. Това е мястото, където започнах.....>>>> Ecash10.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още