IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin ще паркира на борсата още през октомври

Производителят на луксозни коли може да бъде оценен на над 5 млрд. евро

10:29 | 11.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Надпис над дилърство в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Надпис над дилърство в Лондон. Снимка: Ройтерс

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin се подготвя за планираното си за следващия месец първично публично предлагане (IPO). Търговията с акции ще започне през октомври и ще обхване най-малко 25% от акциите, заяви производителят на автомобили, цитиран от DPA.

Освен това Aston Martin назначи Пени Хюз за ръководител на бъдещия си Борд на директорите, нарушавайки традицията такива позиции да се заемат от мъже. „Тя носи със себе си много опит“, изтъква изпълнителният директор Анди Палмър.

Производителят на луксозни автомобили, добил известност с филмите за Джеймс Бонд, обяви плановете си за борсов дебют в края на август и възнамерява да обяви точните финансови подробности около 20 септември. Компанията може да бъде оценена според британски медийни публикации на до пет милиарда паунда (малко под 5,6 млрд. евро).

Производителят на автомобили, базиран в Гайдън, Централна Англия, се контролира от италианския инвестиционен фонд Investindustrial и кувейтски инвеститори. Германският концерн Daimler, който участва с 4,9% в Aston Martin, възнамерява да запази своя дял.

През годините Aston Martin стана известен с ръчното производство на автомобилите и малкото произвеждани екземпляри – през 2006 г. фабриката пуска едва тридесетхилядния автомобил. Едва в последните години годишното производство започна да се покачва.

Компанията изпитва трудности от десетилетия в реализирането на печалба, като при Палмър, който и бивш изпълнителен директор на Nissan, тя успя да разшири продуктовата си гама. Очакванията са годишните продажби за 2018 г. да достигнат ниво между 6200 и 6400 бройки, като в средносрочен план Aston Martin се стреми да произведе близо 10 хил. автомобила през 2020 г. 

Компанията се е ангажирала с иновативни проекти, като изграждането на летящи коли и дори персонална подводница. Част от стратегията на автомобилния концерн включва фокусирането му върху жените купувачи, което не е лесна задача предвид факта, че компанията е продала по-малко от 4 хил. автомобила на жени в своята 105-годишна история. С това се цели да се намали зависимостта на Aston Martin от купувачите мъже и да се разшири нейното портфолио.

105-годишната компания ще стане първият британски производител на автомобили, осъществил първично публично предлагане през последните години, след като Jaguar и Bentley бяха продадени на чуждестранни инвеститори.

Aston Martin избърза с плановете за листването, за да изпревари договарянето на сделка за Brexit. Компанията продава около четвърт от произведените си автомобили в ЕС, но въпреки това напускането на ЕС от Великобритания не застрашава бизнеса на компанията.

„Можем да покажем, че Brexit не е от голям ефект за нас", заяви главният изпълнителен директор Анди Палмър преди месец. „Ако има мита за внос в Европа, те ще бъдат компенсирани от такива за нашите конкуренти в Обединеното кралство, така че може да загубим малко пазарен дял в ЕС, но да го компенсираме в Обединеното кралство", добави той.

Редица производители на луксозни автомобили, като Aston и McLaren, внасят части от Европа, включително и германски двигатели, като доставките могат да бъдат изправени пред закъснения, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение.

В момента единственият завод на компанията е в Гайдън, Централна Англия, но компанията очаква втората ѝ фабрика да започне работа в Уелс през 2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
при Valueation от 5 пъти продажбите и P/E 60 изглежда като прехвърляне на картофа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още