IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рей Далио: Намираме се в седмия етап от настоящия икономически цикъл

Следващата финансова криза няма да бъде особено голяма, но ще доведе до значително по-тежки социални и политически проблеми, смята милиардерът

17:55 | 11.09.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Милиардерът и основател на инвестиционната компания Bridgewater Associates Рей Далио заяви, че настоящият икономически цикъл се намира в своя седми етап, като остават още две години до пълното му завършване, предава CNBC.

За да опази движението на икономиката и акциите да продължат да поскъпват, Федералният резерв на САЩ (Фед) не трябва да увеличава лихвените проценти със скоростта, с която очаква пазарът, смята Далио. 

Той добави, че следващата криза няма да бъде особено голяма, но все пак ще доведе до значително по-тежки социални и политически проблеми.

В понеделник Далио издаде нова книга A Template for Understanding Big Debt Crises (Модел за разбиране на големите дългови кризи), която може свободно да се изтегли от интернет.

Най-големият урок от кризата през 2008 г. според него е, че централните банки трябва да следят по-внимателно балоните, които често предхождат подобни кризи. Настоящите равнища на дълга по отношение на доходите не са тревожни, добави той.

Преди десет години инвестиционната банка Lehman Brothers се срина, пораждайки криза, която погълна икономиката и пазара на ценни книжа, принуждавайки правителствата да изготвят спасителни мерки за финансовите компании и автомобилните производители.

Bridgewater Associates, която управлява активи за 150 млрд. долара, е основана в двустайния апартамент на Рей Далио в Ню Йорк през 1975 г.

По данни на Forbes състоянието на Далио се изчислява на 18,1 млрд. долара, позиционирайки го на 67-о място в класацията на милиардерите за 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 5 години
Лека криза с още по - големи дългове. и накрая всичко ще отиде у кереча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Финансовата криза наистина ще е по- лека , заради приемането на редица регулации и предпазни мерки . Този път кризата ще е предимно икономическа . Като цяло , доста по-тежка от това което видяхме 2008 г. 2-3 или 5 пъти няма значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
mavericos4
преди 5 години
Четейки коментарите на профил с лика на *** и опитите му за разсъждение по редица теми, както и този на studioaa , разбирам, че аудиторията ви е бъкана с ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
А, и умножено по благословията на безплатната реклама на англосаксонските новинари (сиреч пропагандатори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Цената на софта и инфраструктурата е умножена по много + благословията и дяловото участие на ор'та от ЦъРъУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
По-хартиено богатство от фейсфук (сурат-тескерето) нема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
Далио жестоко се заблуждава твърдейки, че следващата криза няма да е особено дълга защото игнорира политическия аспект на нещата. След краша идването на власт на всички социалдемокркати зелени/леви и християнсоциалисти ще стане невъзможно дори и в коалиция със всички останали партии на статуквото. А това ще сложи край на традиционите политиките на стимули и голям хаос на всяко ниво докато статуквото не бъде премахнато, а това ще бъде 2-3 десетилетия. През цялото това време цените на активите ще намират в постоянен мечи пазар, който ще бъде още по-голям от този в периода 1929-1940г и никакви стимули и отрицателни лихви няма да помогнат това да се спре. Хубавото e в крайна сметка, че е хора като Далио и Безос ще са най-големите губещи, а не най-големите печеливши както обикновено защото хартиеното им богатство от стотици милиарди ще изчезне ненадейно както и се е появило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още