IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин обмисля създаването на суверенен фонд срещу агресивните чужди инвеститори

По този начин германските власти се надяват да затегнат достъпа на чуждестранните инвестиции в определени сектори

12:11 | 12.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Високопоставени представители на икономическото министерство в Берлин са предложили създаването на суверенен фонд, с който властите в страната да се противопоставят на хищните инвеститори на германски активи от Китай и Персийския залив. По този начин също така ще може да бъде запазена ценна технология в германски ръце, съобщава вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Според изданието като модел на фонда може да послужи скорошния ход на германската държавна банка за развитие KfW, която закупи дял в мрежовия оператор 50Hertz, за да предотврати придобиването му от китайската държавна електроразпределителна мрежа.

Към момента идеята все още не е коментирана официално от икономическото министерство, съобщава Ройтерс.

В Германия, както и в други западни държави като САЩ, Франция, Великобритания, съществуват притеснения, че Пекин получава твърде голям достъп до ключови технологии посредством придобивания.

Източници от икономическото министерство в Берлин заявиха миналия месец, че Германия обмисля да затегне контрола върху чуждестранните инвестиции в определени сектори, което ще позволи на властите в страната да се намесят, ако чуждестранен купувач придобие дял от най-малко 15%. Засега този праг е 25%.

Според FAZ, ако правителството отхвърли чуждестранна пряка инвестиция, то суверенният фонд може да се включи като алтернативен купувач. По този начин ще се избегне евентуалното понижение на цената на активите.

Германските министри на икономиката и финансите вече са обсъдили помежду си идеята за суверенен фонд, който ще трябва да бъде подплатен с федерални средства за покупка на активи, става ясно още от материала.

Финансовото министерство също все още не е дало официален коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
При сегашната Европейска централна банка без защита срещу щети, (какъвто фонд да се създаде) в Европейския съюз нарастват страданията.Заради европейската грешка, в Европейския съюз, колкото повече се помага за икономически растеж, толкова по-големи са щетите.Европейската централна банка не може да спаси от актуалните злини, защото няма необходимите права.Днес вариантите са:1.При Европейска централна банка без защита срещу щети и при неограничен брой фондове е с нарастващи щети.2.При Европейска централна банка със защита срещу щети е с условия за устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още