IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската търговска камара: Ксенофобията застрашава работните места

Просперитетът и работните места до голяма степен зависят от откритостта на Германия, твърди президентът на DIHK

10:20 | 13.09.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на събитията в Кемниц представители на германската икономика предупреждават, че ксенофобията представлява сериозна заплаха за просперитета и работните места в страната.

„Словесното и физическото насилие се разпространяват все повече", предупреждава президентът на Германската търговско-промишлена палата (DIHK) Ерик Швайцер, цитиран от Dow Jones Newswires по време на среща на икономически представители. Той добавя, че федералната република е заплашена от „ширещите се процеси, застрашаващи демокрацията“ „Просперитетът и работните места до голяма степен зависят от откритостта на Германия“, пояснява още той.

„Става въпрос за защитата на основите на върховенството на закона и демокрацията. Просперитетът и работните места зависят до голяма степен от факта, че германските компании са много успешни и на чужди пазари“, подчертава Швайцер.

Той добавя, че, от една страна, нещата са сравнително добри от чисто икономическа гледна точка, но от друга се увеличават безпокойствата.

„На много предизвикателства няма лесни отговори. Така че е необходимо да сторим повече, от това да увеличаваме дифузните страхове на хората по темата. Това важи и за предприятията. Тези несигурности ще бъдат използвани от популистите“, казва още президентът на DIHK.

Убийството на жител на Кемниц, за което се предполага, че са виновни лица, търсещи убежище, както и последвалите ескалиращи протести на десни радикали и неонацисти понастоящем разтърсват Германия и до голяма степен определят политическия дебат в страната. Правителството е подложено на натиск заради оценката на случилото се от страна на ръководителя на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен, който с коментарите си за неотдавнашни протести на крайнодесните влезе в задочен спор с канцлера Ангела Меркел.

Маасен каза преди дни, че липсва достоверна информация, че по време на протестите на крайната десница в Кемниц е имало изстъпления срещу чужденци и така влезе в противоречие с твърденията на Меркел за "лов" на мигранти в източногерманския град.

Той бе принуден в сряда в продължение на два часа да отговаря на въпроси на комисията по разузнаването в Бундестага, а срещата бе при закрити врати.

Представителите на консервативния Християндемократически съюз, техните съюзници от Християнсоциалния съюз и членовете на комисията от Свободната демократическа партия са изразили удовлетворение от обясненията му, предава от своя страна DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
panther
преди 5 години
Няма как ксенофобията да застраши работните места защото на работните места мигранти няма. Само 17% от мигрантите работят (официална германска статистика публикувата на FT). От тези 17%, 90% сигурно работят по разни измислени държавни програми.Повечето случай на т.нар. "ксенофобия" се случват на улицата и завършват със заколен(а) и/или насилен(а) германец/ германка. Обикновено случая се покрива от полицията с месеци и етноса на изввършителите не се съобщава дори и след това... Кой ли е ксенофоба в случая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
мерси за предложението, но съм обвързан вече :):) значи правилно съм запомнил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
или прав ... че незнам пола на колегата/колежката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
но за едно със сигурност е права, немците (енглизите и франсетата също) прояваябват ксенофобия към източните бели народи ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
redcretin
преди 5 години
Ум Белия делфин, бая глупости си написал тук като гледам - че и откровени лъжи.По-здрав от Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още