IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от германските производители са били жерта на кибератаки

Всичко това струва на германската икономика 43 млрд. евро

18:38 | 13.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от германските производители са били засегнати от кибератаки, които струват на най-голямата европейска икономика около 43 млрд. евро, сочи ново проучване, публикувано от асоциацията на германския сектор на информационните технологии, предава Ройтерс.

Организацията Bitkom е анкетирала 503 висши мениджъри и шефове по сигурността в германския производствен сектор. Тя е установила, че малките и средните компании, които са гръбнакът на икономиката, са особено уязвими на атаки.

"Със своите световни пазарни лидери германската индустрия е изключително интересна за престъпниците“, коментира ръководителят на Bitkom Ахим Берг. По думите му това принуждава фирмите да приемат киберсигурността по-сериозно и да инвестират повече.

Германските власти по сигурността отдавна говорят за рисковете от добре подготвените чужди агенции за шпионаж, които използват кибератаки, за да крадат напреднали производствени техники, направили Германия един от водещите износители в света.

Проучването е идентифицирало рисковете, на които е изложен бизнесът. Една трета от анкетираните фирми посочват, че са им били откраднати мобилни телефони, а една четвърт, че са загубили чувствителни дигитални данни.

Има доказателства, че киберпрестъпниците използват и други техники, за да пречат на германските си конкуренти, показва проучването. 19 на сто от респондентите посочват, че техните ИТ и производствени системи са били саботирани дигитално, а 11% коментират, че са били засегнати комуникациите им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Е, нещо май, много филми са гледали или се опитват да си придадат тежест :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още