IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как речта на Юнкер ще повлияе на европейското законодателство?

Интересно е да се види какъв ще е сблъсъкът на българска почва при изборите за Европарламент, посочи Даниел Стефанов

22:48 | 13.09.18 г. 2
Как речта на Юнкер ще повлияе на европейското законодателство?

В речта на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер имаше доста важни моменти, които заслужават внимание. Вероятно голяма част от представените от него идеи ще се превърнат в законодателни предложения на комисията в близко бъдеще.

Това прогнозира Даниел Стефанов, програмен координатор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) - София, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Една от тях е идеята да се гласува с квалифицирано мнозинство по много теми, свързани с външната политика на Европейския съюз. Това е важно за бързата реакция на Евросъюза. Втората идея е за миграционния въпрос.
Относно миграцията има няколко различни предложения. Едното е свързано с подсилването на общоевропейската охрана по границата, а второто е свързано с подсилването на инфраструктурата за приемането и връщането на бежанци и мигранти”, обясни Стефанов.

Той коментира и надигащата се евроскептична вълна на Стария континент.

„Идеята за ЕС е най-успешната политическа идея в рамките на нашите познания. Има нужда от промяна. Но отварянето на „горещите рани“ през последните години се оказа успешен инструмент за печелене на избори и това е проблем“, смята експертът и добави, че това не би било в услуга на европейските граждани.

По повод предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП) Даниел Стефанов е на мнение, че „в двете най-големи партии в България ГЕРБ и БСП има много евроскептични настроения”.

“Ако темата на предстоящите европейски избори е за или против федерална Европа, ще е интересно да се види какъв ще е сблъсъкът на българска почва, след като в двете големи партии има сравнително евроскептични кръгове", риторично попита той.

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
дано най после започне някакъв процес по федерализиране на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
За мене най-важното в речта му е искането еврото да започне да играе по-голяма роля като световна резервна валута. Това е почти равносилно на обявяването на война на САЩ. Не е случайно, че сега когато напуска, Юнкер може да си позволи да го каже. Това е нещо като препоръка към другите, без да има тежеста на релна политика за следване. Май наистина в Европа започва да се появява най-сетне желание да се еманципира от САЩ. Май наистина в главите на част от евроелитите започва да се заражда мисълта, че след като сега навлизаме в епохата на борба между супердържавите, ЕС ще трябв да влезе в тази борба като самостоятелна сила, а не като подгласник на една от тях. Ще видим дали това ще е трайна тенденция или кратктраен плах напън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още