IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Златев: Свидетели сме на сблъсък между Европа на ценностите и Европа на страховете

Според ръководителя на Представителството на ЕК в България новия алианс ЕС-Африка ще помогне за преодоляването на мигрантската криза

08:40 | 14.09.18 г. 11
О. Златев: Свидетели сме на сблъсък между Европа на ценностите и Европа на страховете

Има сблъсък между Европа на ценностите и Европа на страховете. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Много е лесно да играеш със страховете на хората. Пример за това е мигрантската криза“, заяви той.

Според него именно тя е катализирала възхода на евроскептичните и антиевропейските партии.

„В същото време видяхме резултати от изборите в държави членки, които показаха, че действително тези партии имат база, гласоподаватели, които ги подкрепят, но така или иначе те са малцинство“.

Златев добави, че мигрантската криза е една от поредните кризи и едно от безпрецедентните предизвикателства пред ЕС на фона на период от глобалното развитие, в който излизаме от една криза и влизаме в друга.

По повод речта за "Състоянието на съюза" на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Златев коментира, че с нея за пореден път е станало ясно, че ЕК гледа стратегически и визионерски и има ясна програма за целите, върху които работи.

Един от важните елементи в речта е бил създаването на новия алианс Европейски съюз-Африка, чиято цел е да помогне за преодоляването именно на мигрантската криза. Със специален инвестиционен план, насочен към Африка, ще се цели откриването на нови работни места - по изчисления цифрата може да стигне 10 млн. места - помощ за млади хора, които да се обучават по различни програми, както и инвестиции в различни проекти.

"Т.е. това да бъде едно реално партньорство, а не помощ за развитие или благотворителност, реакции при кризи и т.н., защото това не са устойчиви решения", поясни Златев.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Всъщност сблъсъкът е на една група умни, амбициозни, богати и властни извратеняци с целият останал свят, който отказва да приеме лъжите, манипулациите и фалшификациите им.Разрушаването на мъжкото, женското и детското със сигурност унищожава и обществата едно по едно. Обаче на някой пука ли му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Европа е изградена като общество от бели християни. Европа е изстрадала съюза си след 2 световни войни и десетки милиони жертви.От другата страна са създания който са още в робовладелския строй, колят без никакви угризения от съседното село просто защото не са от техния род, ако пък са от друга религия направо не са хора и може да се гавриш както искаш с тях, а жените са предмет струващ определен брой камили и служеещ за задоволяване на сексуалния нагон. Ами... успех с превъзпитаването на тези неандерталски човекоядци към "ценностите на Европа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
А бре Златев, а бре *** комисарски, ако не беше "Европа на страховете", дето заби ъпъркът в носа на изтрещелата яловица, вие, комисарските лемури още немаше да признавате за "мигрантската криза" и сега - постфактум - да се плетете като пилци у кълчища как да я разрешавате... И оная лудата още щеше да ги посреща с китки на гарата и да си прави селфита с резачи на глави, а корабите на НАТО щеха да осигуряват сигурност на "Средиземноморския експрес"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 12
redcretin
преди 5 години
След провала на БРЕКЗИТ-а? Ха, по-скоро на масовия европеец ще му дойде акъла, че антиимигрантски и неонацистки формирования НЕ МОГАТ да му предложат бъдеще, а само проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
V.At.
преди 5 години
Проблемът на "Европа на ценностите" е в размитото определение за тези ценности. По начало мултикултурното общество в Европа е дефинирано за да се запазят културните особености на различните народи, религии и етнически групи на населяващите Европа от векове. Постепенно се подмени с "всички културни особености" . Като решението на италиански съд, че ромка може да проси на улицата с бебето си, защото това е "културна особеност". Ако в други ден дойде случайно член на племе, запазило "културната си особеност" човекоядство, вероятно и нея трябва да признаем.Глобализма възниква като "свободното движение на хора и капитали" и преминава в признаване на особени права на гигантските мултинационални компании. Дори нещо което ми прави впечатление напоследък, но преминаването на българо-гръцката граница е по-бавно от влизане в Непал с заплащане на виза на границата.Бавно, но сигурно се "разширяват", чети "подменят" основните и реални ценности с някому удобни такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Свидетели сме на сблъсък между Европа на ценностите и....Нещо не ги виждам тия съвременни ценности.Да хрантутиш мигранти, да им даваш кинти за всичко, вкл. и *** и да ти убият 2-*** германеца за няколко дена.... да искаш още да биеш по Сирия, да разбуташ змиярника в Идлиб, без да решиш проблема (Турция деградира като иконимика в момента и не може да поеме повече) и да направиш гадост на другарчетата си, които имат пенсионери с пенсия стотина лева?!Да си т.ъ.п.а либерална г.адъ е ГНУС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 5 години
нормално явление породено от деградиращото образование ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
О.Златев е на ясно, че на европейските избори, антиимигранските партии ще наберат голям процент гласове и ще са много здраво представени в Европейския парламент. А Алтернатива за Германия ще има още по-голяма популярност и ще е непреодолим фактор след следващите избори в Германия, където Меркел ще излезе в пенсия, а лидер, който да я наследи, с подобаваща аура, не се вижда. Тенденцията може да се разпростре и във Франция, където рейтингът на Макарон не е висок. И ако съчетаем всичко с една нова икономическа или финансова рецесия, която циклично е заложена в този период, плюс два-три атентата с викове на арабски, можем да очакваме взрив на ирационален популизъм, който избирателите да приемат като нормален. Историята се повтаря, само пътниците на London Eye са различни ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още